Az idei CineFest játékfilmes nagyzsűrijének elnöke Krzysztof Zanussi lesz, aki hosszú és sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, jelölték Golden Globe-díjra, valamint megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot is.

Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja. Az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb, legtöbb nyelven beszélő filmrendező - méltatta a lengyel művészt a CineFest, amely idén három Zanussi-remekmű levetítésével (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), továbbá mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg Krzysztof Zanussi előtt. 

Krzysztof Zanussi: Ne legyél határozott!

A világhírű lengyel rendező a Filmalap Fast Forward Programjának meghívására érkezett Budapestre, ahol a filmrendezésről tartott előadást, majd workshopon értékelte fiatal magyar filmesek projektjeit. Megragadtuk az alkalmat és beszélgettünk vele legújabb munkájáról, a részben Magyarországon, László Zsolt szereplésével forgatott Éterről.

A játékfilmes zsűri tagjai Kerekes Vica, aki nemcsak Magyarországon, hanem Csehországban és Szlovákiában is népszerű színésznő. A füleki, szlovákiai születésű művész mintegy hatvan filmben, tévéfilmben és tévésorozatban játszott, így többek között az One human minute, a Deckname Holec, a Milada, a Seven Days of Sin, a Die Freibadqlick, a Tranzitidő című alkotásokban, jövőre pedig a Hab című magyar romantikus vígjáték főszerepében láthatjuk. 

Kerekes Vica (fotó: Petra Klackova)

A zsűri további tagjai Christina Fon kanadai producer, Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora, Bernhard Wenger osztrák filmrendező, producer, Damián Vondrasek cseh filmrendező, valamint Dudás Balázs, a tavalyi CineNewWave fődíjasa lesznek.

Forrás: MTI / Borítókép: Krzysztof Zanussi (Fotó: Marcin Kulakowski)