A Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2012 és 2015 között bemutatott nagyjátékfilmeket és a 2015-ben, bemutatott TV - játékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket és animációkat. A hivatalos versenylistát 2016. február 1-én hirdetik ki. Az 1. Magyar Filmhétre nevezett nagyjátékfilmek automatikusan részt vesznek a Magyar Filmdíjakért folyó versenyben.

Több, mint 250 alkotást neveztek a 2. Magyar Filmhétre, ebből 19 a nagyjátékfilmek, 13 a TV-játékfilmek, 72 a kisjátékfilmek, 37 az animációk, 76 a dokumentumfilmek és 34 az ismeretterjesztő  filmek kategóriájában szeretne megmérettetni. Az alkotások a legkülönbözőbb helyekről érkeztek, vannak, amelyeket a Magyar Nemzeti Filmalap, vagy az NMHH Magyar Média Mecenatúrája támogatott, de akadtak független alkotások is, illetve szép számmal jelentkeztek diákok a filmes felsőoktatásból, a Színház és Filmművészeti Egyetemről, az ELTE-ről, Metropolitain Egyetemről (volt BKF), a Werk Akadémiáról, de még a Kodolányi János Főiskoláról is.

A nevezett filmek számától függően a Magyar Filmakadémia által kiválasztott maximum 5 fős előzsűri állítja össze a hivatalos versenyprogramot. A versenyprogramba került filmek listáját 2016. február 1-én hirdetik ki.

A vetítéseken túl a szervezők kísérőprogramokkal is készülnek május első hetében, többek között a nemrég elhunyt 86 éves Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt is tiszteleg: a közönség válogatást láthat majd a neves operatőr munkáiból, fényképeiből, illetve az őt bemutató dokumentumfilmekből.

A 2. Magyar Filmhét 2016. március 1. és 6. között kerül megrendezésre a Cinema City MOM Park mozijában. A díjakat az akadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással. A díjátadó március 6-án lesz.