"Shyamalan egyedülálló személyiség, egy olyan filmrendező, aki mindig hű maradt a saját elképzeléseihez. Ez az őszinteségég az egyik olyan érték, amit a fesztiválra beválogatott filmekben keresünk" - indokolta a választást a Berlinale művészeti vezetője, Carlo Chatrian.

Az indiai születésű amerikai filmes az elmúlt három évtizedben számos zsánerfilmmel hódította meg a mozik közönségét. Nemzetközi hírnevet az 1999-ben bemutatott, Bruce Willis főszereplésével készült Hatodik érzék című pszichothriller hozta meg számára, amely hat Oscar-díjjelölést kapott, és amely abban az évben a második legnagyobb bevételt forgalmazó film volt.

A New York-i Egyetemen filmkészítést tanult Shyamalan a Hatodik érzék után olyan kasszasikereket készített, mint a Sebezhetetlen (2000), a Jelek (2002) és A falu (2004), de csak a 2015-ben bemutatott A látogatás című horrorfilmje után határozta el, hogy saját maga fogja finanszírozni filmjeit. Legutóbbi alkotását, az Időt 2021-ben mutatták be. A Berlinalét február 10. és 20. között rendezik meg, a szervezők azt tervezik, hogy koronavírus-világjárvány előtti teljes formájában, sokoldalú programokkal, vörös szőnyeggel és sztárokkal.

A nemzetközi zsűri ítéli oda az Arany Medve-díjakat, a zsűri tagjainak kilétét a következő hetekben hozzák nyilvánosságra. A fesztivál központi helyszíne ismét a Berlinale-palota lesz a Potsdamer Platzon, de a német főváros mozijaiban is tartanak majd vetítéseket. A filmprogram nagyjából hasonló lesz, mint koronavírus-járvány előtti időszak utolsó jelenléti fesztiválján 2020 februárjában volt - közölték korábban a szervezők.

A járvány miatt idén a hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmaikísérőrendezvényeket tartották meg - online formában -, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatáson mutatták be a regisztrált filmes szakembereknek. A közönségnek nyáron tartottak vetítéseket: a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban valamennyi szekció összes filmjét bemutatták júniusban. Az idei Berlinalénak magyar zsűritagja is volt, a Testről és lélekről Arany Medve-díjas rendezője, Enyedi Ildikó személyében.

Forrás: MTI / Berlinale / Címlapkép: M. Night Shyamalan  / Forrás: Berlinale