Kreativitás: szabadság a keretek között

Hamarosan a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs szakának vezető tanára, M. Tóth Géza elé kerülnek a diákok által eddig elkészített tervek. A projektben önkéntes alapon jelentkező hallgatóknak legutóbb három hetük volt a figuratervek és storyboard elkészítésére. A kreatív alkotói folyamat után most jön a „munkás”, inkább szorgalmat igénylő fázis. A diákok eddig alapvetően egyénileg alkottak, de közben spontán módon két csapat is formálódott - később egyébként is csoportosan fognak dolgozni.

A Maestro alkotója fontosnak tartja, hogy a MOME-n tanuló diákok a képzés alatt találkozzanak olyan feladatokkal, amelyek során nemcsak az önmegvalósítás, hanem a mások elképzeléseinek létrehozásában való részvétel is kiemelt szerepet kap. „Ez sokat segít később a saját tervek megvalósításában is!” M. Tóth Géza ezt tekinti az igazi kreativitásnak, amikor valaki a meglévő keretek között mutatja meg, hogy mire képes, és nem a feladatot akarja „átszabni” a saját elképzeléseire.

Kortárs szerzők szövegeihez kellett vizuális világot teremteni

Az együttműködésre való felkérés az Egyszervolt.hu-tól érkezett, ami az elmúlt majd' másfél évtized munkájának beérését is jelenti. Az animációs tanszék vezető tanáraként 14 éve igyekszik a hallgatókat a mostanihoz hasonló feladatok elé állítani. A jelenlegi, kortárs költők, írók – többek közt Jónás Tamás, Kukorelly Endre, Varró Dániel – alkotásait feldolgozó animációs sorozat mellett fesztiváloknak, nemzetközi szervezeteknek is teljesítettek felkéréseket. Így dolgoztak az IBM szervezésében létrejött szakmai fesztiválnak, az MTV egyik londoni rendezvényének, az UNESCO-nak - egy a gyermekjogok védelmét szorgalmazó sorozatban -, és beszálltak a Cartoon Network egyik sorozatának epizódjaiba is.

Mélyvíz, de leér a láb

Mindez mélyvíz a projektekben résztvevő hallgatóknak, de „olyan mélyvíz, amelyben még leér a lábuk, például nem megy csődbe a cég, amelyiknek dolgoznak, vagy nem rúgják ki őket, ha nem tudják hozni a megrendelő által elvárt teljesítményt”. A partnerek tisztában vannak azzal, hogy nem hagyományos megrendelői jogviszonyban vannak. A diákok nagyobb szabadsággal dolgozhatnak, mint egy reklámprojekttel megbízott profi csapat, amelynek minden tekintetben pontosan és profi módon ki kell szolgálnia megbízóját.
 

Az alkotók kreativitása keretek között kellett érvényesüljön

Ami az Egyszervolt.hu-ra szánt animációk megjelenését illeti, azok epizódonként különböző stílusban és technikával készülnek, hiszen „nehéz is lenne például egy Varró Dániel és egy Ranschburg Jenő-művet ugyanúgy feldolgozni.” A részek egységét a verseket és dalokat előadó gyerekek hangja teremti meg elsősorban – igaz lesz néhány kivétel, mert felnőtteket is hallhatunk –, és ebben hasonlít is a Magyar népmesékhez. M. Tóth Géza szerint a közkedvelt gyerekmese-sorozat egyes epizódjai is nagyon eltérőek voltak, és azoknál Szabó Gyula hangja, a Kaláka együttes zenéje és a tipográfiai keret teremtett egységet.

A további együttműködésről az online gyermekoldal és a MOME között még korai lenne beszélni, a jelenlegi félévben készülő 17 epizód előreláthatóan a nyáron kerül fel az Egyszervolt.hu-ra, és annak, a gyerekek körében történő fogadtatásától függ a folytatás.