M. Tóth Géza, a Maestro-val tavaly Oscar-díjra jelölt animációs rendező első nagyjátékfilmjére készül – tudtuk meg Angelusz Ivántól, a filmet gyártó cég, a Katapult Film vezetőjétől. Angeluszék a zágrábi Animafesten pitchelték a Tomi harca munkacímen futó filmtervüket, nem is akárhogyan, hiszen megnyerték az első díjat és az ezzel járó 3000 eurót – ám Angelusz az elnyert összegnél nagyobb eredményként értékeli, hogy sikerült felhívni magukra rangos európai producerek figyelmét, akik lehetséges koprodukciós partnerként vehetnek majd részt a Tomi harca munkálataiban, emellett a győztes pitch automatikus meghívásban részesül további koprodukciós fórumokra. A horvátországi fesztivál rangját jelzi, hogy a szervezők a honlapjukon Európa második legrégebbi animációs seregszemléjeként aposztrofálják az eseményt.

M. Tóth filmjén kívül hat másik produkciót pitcheltek Zágrábban, három horvát, egy szerb és egy bosnyák terven kívül Gauder Áron készülőben lévő filmjét, az általunk már több ízben beharangozot

Részlet a Tomi harca pitch anyagából 
-
tinivígjáték, superman, fantasy
t Egill-t prezentálták – az izlandi saga alapján készülő animációt a hírek szerint szintén kedvezően fogadták az Animafesten. Visszatérve Angeluszék győztes pitch-ére, magát a producert is meglepte az első helyezés, ugyanis a többi produkció fejlesztése jóval előrébb tart, míg a Tomi harcából egyelőre a forgatókönyv és egy azon alapuló képregény létezik csak.

Mit érdemes tudni a történetről? – tettük fel a kérdést Angelusznak, aki többek között a Fehér tenyér és az Overnight producereként ismert. „Tomi egy 13-14 éves kamaszfiú; kövér,  sok kólát iszik és hamburgert zabál,  nehány osztálytársa pedig szívatja. A legtöbb dologban elég ügyetlen, viszont egy  Zombie Age elnevezésű számítógépes játékban ő a legprofibb.”A vállaltan közönségfilmnek készülő Tomi... egyik műfaja a tinivígjáték, így nem meglepő, hogy a címben említett harc részben egy lány kegyeiért folyik; emellett a Superman-, Pókember-típusú képregény-adaptációk fordulatai köszönnek majd vissza a filmben, ez sem véletlen, hiszen még az animáció elkészülte előtt – a tervek szerint 2008 elején - képregény-formátumban is megjelenik a Tomi harca. A kötet szerzője Szajki Péter, rajzolója pedig Janoch Lívia, aki M. Tóth Géza másodéves tanítványa a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. (Janoch egyik kisfilmje a link alatt megtekinthető.) Angelusz elmondása szerint a filmben majd felfedezhetők fantasy elemek is, valamint dacára a közönségfilmes célkitűzésnek, vaskos társadalomkritika is megfogalmazódik a történetben.

Kérdésünkre, hogy be tud-e számolni konkrét koprodukciós partnerről, Angelusz azt felelte, hogy egyelőre csak puhatolózások folynak, ugyanis rengeteg a nyitott kérdés a projekttel kapcsolatban. „Most adtunk be egy pályázatot az MMK-hoz, előkészítésre szeretnénk támogatást nyerni. A pénz most azért szükséges, hogy össze tudjunk állítani egy teamet, akik Géza irányitása alatt kifejlesztik a filmhez legjobban illő technikát.“

Tomi (h)arcai

A film ötletgazdája és társproducere Reich Péter, rajta kívül a Cinemon animációs stúdió képviseletében Temple Réka vesz még részt a projektben, ő jelenleg a gyártás előkészítéséért felel. A forgatókönyvet Szajki Péter írta – tájékoztatta a filmhu-t Angelusz. S mennyi a hozzávetőleges költségvetés? - kérdeztük. „Egymillió euróval számoltunk, amivel elképzelhető, hogy kicsit alullőttük a reális összeget, hiszen a pitch-en messze a Tomi harcáé volt a legalacsonyabb büdzsé, ám ha technikailag átláthatóbb lesz a produkció, már pontosabb számot tudok mondani.”

A Tomi harca legkorábban 2009-re készülhet el, bár Angelusz megjegyezte: az Egill elhúzódó munkálatait látva nem esnek kétségbe, ha a bemutató későbbre tolódik, miután a kapkodásnál fontosabb egy igényes film elkészítése.