A Kedd Stúdió alkotógárdája a többnyire társadalmi témákkal foglalkozó műsorral a nagy múltú, ám a rendszerváltás után frissességét vesztő magyar rajzfilmek hitelét kívánja helyreállítani. A télen bemutatásra váró sorozat első nyolcvan részes évadján már dolgozik az MTV-vel együttműködésben M. Tóth és csapata.

M. Tóth Géza a Magyar Televízió vezető szerkesztőjével, Schwajda Gergővel közösen dolgozta ki a rajzfilm-sorozat tervét, amely aktuális közéleti témákat jár körül az új évezredre jellemző formanyelvi megoldások segítségével. Az animációs rövidfilmek Oscar díjára jelölt művész szerint "A sorozat markánsan képviseli azt a szemléletmódot, mely tájékozott polgárok alaposan mérlegelt döntéseire építi a demokráciát."

Az animációs sorozat olyan közéleti, illetve mindennapi életből vett problémákat mutat be, mint - többek között - a korrupció vagy a nyugdíjkérdés. Mindezt sajátosan, több nézőpontból megvilágítva, a társadalmi párbeszédre való ösztönzés eszközeként.

A Modern képmesék kétszázmillió forintnál is többe kerül majd, a Magyar Televízió tehát külső pénzügyi forrásokat is bevon a sorozat megvalósítása érdekében. A Miniszterelnöki Hivatal 90 millió forinttal támogatja az alkotást, a Nemzeti Fejlesztési ügynökség pedig 73 millió forintnyi európai uniós összeget fektet a talán már ezen a télen bemutatásra kerülő animációs sorozatba - áll az MTV közleményében.