A Mads Mikkelsen főszereplésével készített Még egy kört mindenkinek elnyerte a legjobb férfi alakításért, a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is. A film egy középkorú férfiakból álló baráti társaság kísérletét mutatja be, a négy középiskolai tanár azt a feltételezést vizsgálja meg a gyakorlatban, hogy a folyamatos enyhe fokú ittasság jobbá teszi az életet. Thomas Vinterberg filmdrámája mindenkinek volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül egynél többet elhozott.

Wim Wenders, az EFA leköszönő elnöke - aki 25 év után távozik a tisztségből - kiemelte, hogy Thomas Vinterberg alkotása a nagy érzelmek, az öröm és a fájdalom filmje, amely bemutatja, hogy "mindent ki lehet hozni az életből, de nagyon el is lehet szúrni". A műsorba az otthonából egy videókonferencia alkalmazás révén bekapcsolódott rendező a többi között hangsúlyozta, hogy az EFA által képviselt európai filmipar világszerte egyedülálló, és a közpénzből finanszírozott európai támogatási rendszer nélkül egyik munkáját sem tudta volna elkészíteni.

Paula Beer az Undine című filmben

A legjobb női alakításért járó díjat Paula Beer, az Undine című német film főszereplője kapta. Az év európai felfedezése Carlo Sironi olasz rendező Napsugár című munkája. A gálán elbúcsúztatták Wim Wenderst és az EFA ugyancsak távozó igazgatóját, Marion Döringet. Munkájukat rövid videóüzenetekben köszönte meg számos pályatárs, az akadémia egyik legfőbb támogatóját, a német szövetségi kormányt képviselve pedig Angela Merkel kancellár. A dokumentumfilm kategóriában Alexander Nanau Colectiv című filmje nyerte a díjat. A film a bukaresti Colectiv-klubban bekövetkezett tragédiáról és a Hexi-pharma botrányról szól, Románia Oscar-nevezése a 2021-es mezőnyben. 

Hosszabb beszédet Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező mondott, aki élőben jelentkezett be budapesti lakásából. Az EFA új elnöke - 2021 januárjától - Agnieszka Holland lengyel rendező, az igazgatói feladatokat Matthijs Wouter Knol, a Berlinale filmfesztivál mellett működő nemzetközi filmszakmai vásár korábbi igazgatója veszi át.

Az 1988-ban alapított EFA 33. alkalommal ítélte oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni. Több díjat az utóbbi napokban tartott online fórumokon osztottak ki. A legfontosabb kategóriákban a csaknem négyezer filmest összefogó akadémia tagságának titkos szavazása alapján választják ki a legjobbat. Számos további kategóriában szűkebb, az adott területen jártas szakemberekből álló zsűri dönt.

LEGJOBB EURÓPAI FILM 2020

MÉG EGY KÖRT MINDENKINEK / DRUK (r.: Thomas Vinterberg)

Dánia, Hollandia, Svédország

EURÓPAI FELFEDEZÉS 2020 – Prix FIPRESCI

NAPSUGÁR / SOLE (r.: Carlo Sironi)

Olaszország, Lengyelország

Inline image

LEGJOBB EURÓPAI DOKUMENTUMFILM 2020

COLECTÍV / COLLECTIVE (r.: Alexander Nanau)

Románia, Luxemburg

LEGJOBB EURÓPAI RENDEZŐ 2020

Thomas Vinterberg - MÉG EGY KÖRT MINDENKINEK / DRUK 

LEGJOBB EURÓPAI SZÍNÉSZNŐ 2020

Paula Beer - UNDINE

LEGJOBB EURÓPAI SZÍNÉSZ 2020

Mads Mikkelsen - MÉG EGY KÖRT MINDENKINEK / DRUK

LEGJOBB EURÓPAI FORGATÓKÖNYVÍRÓ 2020

Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm - MÉG EGY KÖRT MINDENKINEK / DRUK

EFA INNOVATÍV TÖRTÉNETMESÉLÉS DÍJA

Mark Cousins - WOMEN MAKE FILM: A NEW ROAD MOVIE THROUGH CINEMA

Forrás: MTI / EFA