64 Kbyte-ban egy egész univerzum

Buza Barna , másnéven BoyC a Conspiracy nevű csapat tagja szerint egy olyan művészeti ágról van szó, amely ötvözi a zenét, a számítógépes grafikus művészeteket a videoklipek látványával, úgy hogy a képi elemek túlnyomó többségét helyben generálva állítja elő. Éppen ebben különbözik a VJ-zéstől, amelyekben előre beállított zenéket és képeket élvezhet a közönség.

A Conspiracy csapata azzal nyújtott különlegeset, hogy a legnagyobb számítógépes animációs fesztiválra, az augusztus eleji Siggraph-ra, készített egy mindössze 64 Kbyte-ba tömörített program segítségével előállított videoklipet, amellyel a valós idejű filmek közt indulnak majd. (A Siggraph-ra első alkalommal 1974-ben került sor.) Külön csoportban versengenek például a nemrég bemutatott 300, vagy a Pókember 3 című mozik jeleneteinek felhasználásával készült rövid filmek. A zsűri kategóriánként kiválasztott best of-ok közül is kvalifikálhat alkotásokat az Oscarra az abszolút győztes best of show címet elnyert munka mellett. Mindez évente összesen egy-két alkotás előtt nyitja meg a lehetőséget, hogy nevezés után valóban versenybe szállhasson az arany szoborért.

Az univerzum természetes állapota
Chaos Theory

Annak ellenére, hogy a Chaos Theory nagyon kicsiny eséllyel indul M. Tóth Géza Maestro című kisfilmjének nyomába, hiszen a fenti trendi animációk népszerűbbek a viszonylag szűk demoscene alkotásoknál, komoly eredményről van szó, amit az is mutat, hogy a   különböző animációs megmérettetések közül az Assembly 2006-on a Chaos Theory már szerzett egy második helyezést, az Aniboom-on az experimentális alkotások között győzött, a Némo filmfesztiválon pedig együtt indult a Maestróval. Valamint a Prix Ars Electronica filmfesztiválon több száz nevező közül különdíjjal került a legjobb 30 közé. Buza Barna, a BME műszaki informatikai szakos hallgatója arról is beszámolt, hogy körülbelül kéthetente kapnak egy-egy meghívást további fesztiválokon való részvételre.

A BoyC névre hallagató coderen kívül még két másik csapattag készítette a San Diegóba meghívást kapott demót. Szabó Zoltán, jelenleg szabadúszó grafikus, és Szelei Kis Gergely, a BMF ugyancsak műszaki informatika szakos hallgatója, ő a zenéért és a szintetizátor programért felel.

Az elegáns megoldások eltűnése és újjáéledése

A Conspiracy egy lengyel programozó csapat inspirációjára került a Siggraph mezőnyébe. A meghívást annak köszönhetik, hogy a lengyel programozók a legújabb Superman, King Kong és Pókember számítógépes vizuális hatásait megalkotó Paul Debevec képeit felhasználva készítettek demókat. A viszonylag szűk körű demoscene-ben keringő alkotások ihletet adtak a hazai triónak is, és a Debevechez visszajutó körülbelül 50 alkotás közül éppen a Chaos Theory keltette fel a szerző figyelmét, aki egyben Siggraph tagja is.

Egy korábbi, ugyancsak 64 Kbyte-ba tömörített látvány
The Prophecy - Project Nemesis

A csapat a Chaos Theoryt saját fejlesztésű aDDict nevű programjával készítette, amely magában egyesíti egy fotó-, egy videóvágó- és egy 2D-s illetve egy 3D-s modellező programot.

A Conspiracy találékonysága a már említett tömörítésben és tárhelyeket felszabadító  megoldások felkutatásában mutatkozik meg, ami követelmény is volt a PC-őskort jelentő 70-80-as években. Azonban az egyre növekvő tárhelyek kissé kényelmesebbé tették a programozókat, viszont ma már ismét növekszik az igény a generatív technológia lehetőségeinek kihasználására.

Ennek előnyeit például azok a szolgáltatók igyekeznek kiaknázni, akik az interneten keresztül kínálnak letölthető játékokat. Így a felhasználók nem a szolgáltató sávszélességét használják, és egyben rontják, hanem saját gépük processzorát késztetik nagyobb munkára.

A lehetőségek hazai kihasználása még kezdetleges, egyelőre a Conspiracy csapata is hobbiként végzi a demókészítést, mellette játékfejlesztéssel, alkalmanként reklámgrafikák alkotásával is foglalkoznak. Buza Barnáék vágya, a professzionális demókészítés még megvalósulásra vár. „Ez amolyan szent Grál-féle dolog lenne a demoscene-ben”, de még  ők sem tudnak arról, hogy a világ bármelyik részén megélne ebből egy programozó csapat.

Kazettás magnó és Basic nyelv
PC-őskor a '80 években

A hazai demoscene egyik fontos eseménye a Conspiracy szervezésében szeptember 21-23. között megrendezésre kerülő Function lesz, ahol, a XXIII. kerületi Táncsics Mihály Művelődési Házban, a demóbemutatók és partizás mellett a hazai játékfejlesztés résztvevői tartanak előadásokat.