December első hetében a szlovéniai Animateka animációs fesztiválon számos animációs rövidfilm, valamint a Primanima Nemzetközi Animációs Filmfesztivál is képviseli Magyarországot. A ljubljanai fesztivál a közép- és kelet-európai régió legfontosabb animációs fórumává nőtte ki magát az elmúlt években.

anim nyusziesoz 600

Az idén tízéves fesztiválon ebben az évben is számos magyar alkotást mutatnak be, köztük Csáki László My Name Is Boffer Bings című, a kréta animációt 3D-s technikával vegyítő film noirját, amely júniusban elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a KAFF fődíját.

anim dipendenza 600

A legfiatalabb generációt többek között Horváth-Molnár Panna Zomborácz Virággal közösen készített filmje, a Dipendenza, Gelley Bálint Bodor Ádám-adaptációja, az Otthon és a mai magyar animáció világszerte legtöbbet díjazott alkotása, a Nyuszi és Őz (rendezte Vácz Péter) képviseli.

anim otthon 600
Az Animatekára látogatók idén a legfiatalabb magyar animációs esemény, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál első két évéből is láthatnak egy másfél órás válogatást. Az idén októberben Budaörsön második alkalommal megrendezett rövidfilmes fesztivál kizárólag diákmunkák, valamint elsőfilmes rendezők animációinak az éves seregszemléje.