A pandémia miatt sajnos online térbe szorultak a fesztiválok és az egyéb animációs programok, de a fesztivál szervezői bíznak benne, hogy ennek ellenére is tudnak inspiratív találkozások születni és így talán többekhez eljutnak olyan előadások, ahol az elismert alkotók meg tudják osztani szakmai tapasztalataikat. A másfél órás előadásokat a Primanima facebook oldalán lehet követni. A facebook-esemény itt található.

Elsőként, május 21-én 10 órától Darabos Éva előadását hallgathatjuk meg arról, hogy mi inspirálta a Pá, kis panelom! c. kisfilmjét, amely elnyerte a Legjobb Design-ért járó díjat az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon. Megosztja majd miként indult a projekt, és hogy almamátere, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a film munkatársai hogyan segítettek neki az eredeti ötletből diplomafilmet készíteni. Számos szempontról szó lesz: technikai lépések, alkalmazkodás egy új szerephez, csapatmunka, kommunikáció. A rendező új szemszögből tekint vissza a MOME Animos hallgatói éveire, és megosztja a Pá, kis panelom! utóéletével kapcsolatos érzéseit, jövőbeli terveit és projektjeit. Továbbá beszél majd a HEN animációs stúdióról is, amit Kádár Melindával, Korcsok Lilivel és Mákó Borival alapított.

Darabos Éva: Pá, kis panelom! / Forrás: MOME

Majd 12 órától Farkas Juli előadása következik, aki a Big Crunch c. rövidfilmjét mutatja be. Juli az első magyar animációs alkotó, aki rövidfilmet készített az Adult Swim Smalls sorozatba, melyben az amerikai csatorna szerkesztői fiatal rendezőket kérnek fel, hogy a saját elképzeléseik szerint készítsenek filmet. Ebben a mesterkurzusban Juli elmondja nekünk, hogyan készített szerzői animációt annak ellenére, hogy a film megrendelésre készült. Az előadás alatt megtudhatjuk, milyen elképzeléssel indult a projekt, hogyan kísérletezett a gyártás során, és miként születnek új ötletek a gyártás későbbi szakaszaiban is. Miért érdekes számára az extra rövid film, és mi ez a furcsa, szürreális humor, ami táplálja a munkáit. Beszélni fog arról is, hogy mit jelentett számára az az új kihívás, amit a vizuális világ és a kreatív hangtervezés kapcsolatában megtalált.

Farkas Júlia: Big Crunch

Legvégül 14 órától Daniel Gray legújabb rövid animációja, a HIDE kerül a középpontba, ami szintén Ottawában kezdte meg sikeres fesztiválkörútját, Magyarországon pedig először a május 27. és június 2. között megrendezett Friss Hús fesztiválon lesz látható. Daniel, a projekt író-rendezője, valamint Szederkényi Bella producer megosztják a HIDE megalkotásának történetét a koncepciótól kezdve a fejlesztésen át, a partnerek felkutatásáról, a sikertelen és a sikeres pitch-ekig, valamint a gyártás, utómunka és a hangi atmoszféra megalkotásának kihívásairól, különböző életbonyodalmakról és a film utóéletéről az (online) fesztiválokon.

Daniel Gray: Hide / Forrás: CUB Animation

Darabos Éva és Daniel Gray előadásai angol nyelven zajlanak majd, Farkas Julié pedig magyarul, angol felirattal. Az eseményt a Facebook-on, a Primanima oldalán lehet majd követni.

Címlapkép: Pá, kis panelom! / Forrás: Primanima