A fesztivál a nemzetközi és olasz versenyprogram mellett internetes szekcióban is vetít filmeket. Látható lesz a két nagy dogmás rendező, Lars von Trier és Thomas Vinterberg két-két korai rövidfilmje, valamint az Öt akadály kapcsán aktuális Det perfekte menneske (A tökéletes ember) című Jörgen Leth-film. A retrospektív szekcióban a három dán mellett Spike Lee hat rövidfilmjét is vetítik. A tematikus blokkok között négy kelet-európai ország, Románia, Lengyelország, Csehország és hazánk rövidfilmesei mutatkozhatnak be a velencei közönség előtt.

A magyar szekcióban Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmje, A Légy, továbbá a tavalyi Ceasefire, Pálfy Szabolcs A busz, Groó Diána Renoir álmai és Tarka képzelet, Csáki László Napok, melyeknek értelmet adott a félelem, Gulyás Tibor és Irimiás Balázs Mobility, Bernáth Szilvia After, Mogór Ágnes Café Budapest valamint Rutkai Bori és Nyolczas István Fájdalom és humorérzék című alkotásai lesznek láthatók.

A magyar blokk összeállítására a szervezők által felkért Mehrli Zsuzsa lapunknak elmondta, hogy a rendezvény a Circuito Off névre hallgató olasz független filmes tömörülés kezdeményezése, melyre idén az ötödik alkalommal kerül sor. Magyar rövidfilmeket először tavaly vetítettek, az idei fesztiválra elsősorban animációs filmeket kértek az olaszok, és külön figyelmet szentelnek Rófusz Ferencnek, aki úgy volt, hogy személyesen is jelen tud lenni, végül azonban egyéb elfoglaltságai miatt kénytelen volt lemondani a részvételt.

Az olaszországi fesztiválszereplés valójában mindjárt két vetítési helyszínt is jelent, hiszen a magyar blokkot a velencei rendezvénnyel kapcsolatban álló Veronai Filmfesztivál is műsorára tűzi július elején. Velencében állandósulni látszik a kelet-európai, és azon belül a magyar blokk, így várhatóan jövőre is lehetősége nyílik hazai rövidfilmeseknek a nemzetközi szereplésre. Mehrli Zsuzsa elmondta, hogy elsősorban olyan fiatal alkotók filmjeit keresi, „akik ügyesek, de nem annyira nyomulósak, illetve nem figyelnek annyira oda rájuk.”

„Teljesen nyitottak vagyunk a jövő évi program tekintetében, szívesen vesszük, ha fiatal filmesek keresnek meg minket, hiszen sok rövidfilm hozzánk sem jut el. Akit érdekelne a dolog keressen meg engem.”

A fesztiválon az alkotók közül Bernáth Szilvia, az After című film rendezője személyesen is jelen lesz.

Érdeklődők a zmehrli@hotmail.com –on léphetnek kapcsolatba a magyar szervezőkkel.