Félegyházi Csaba, a szarajevói magyar nagykövetség kulturális attaséja az MTI-nek elmondta, hogy a rendkívüli hóesés miatt katasztrófahelyzetet hirdettek Szarajevóban és Bosznia több körzetében, a követség is zárva volt hétfőn. Ezért a Filmrevü a Visegrádi országokból című egyhetes seregszemlét, amelyet szerdán a Varsói csata 1920/Csoda a Visztulánál című lengyel filmmel kezdtek volna, február 22-től kezdődően tartják meg.

A Visegrádi Négyek csoport - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - országonként két-két filmmel vesz részt a bemutatón a nagykövetségek szervezésében.

Magyarország képviseletében Bergendy Péter A vizsga (2010) című, az 1956-os forradalom utáni ügynökvilággal foglalkozó thrillerjét, és Antal Nimród többszörös díjnyertes filmjét, a Kontrollt (2003) fogják vetíteni.

Ahogy Ibrahim Spahic, a nemzetközi fesztivál igazgatója újságíróknak elmondta, az idei díszvendég Dánia lesz, mert a Dán Királyság az Európai Unió soros elnöke. Tavaly Magyarország volt a díszvendég a fesztiválon ugyancsak uniós elnöksége okán.

 



Több speciális programot is szerveznek abból az alkalomból, hogy az Európai Fesztiválok Szövetsége 60. születésnapját ünnepli és szarajevói fesztivál, amelyet 1984-ben alapítottak, 1995-től az európai szövetség tagja. Megemlékeznek többek között az 1984-es XIV. téli olimpiáról, amelyet a Jahorina-hegyen és a környező településeken tartottak. Rendezvények lesznek abból az alkalomból, hogy 100 éve született Michelangelo Antonioni világhírű olasz filmrendező, és 150 éve Claude Debussy francia zeneszerző.

A színházi előadások között kiemelt helyet kap Ivo Andric Az elátkozott udvar (Prokleta avlija) című novellájából készült darab a tuzlai Teatar kabare előadásában. A gyerekeknek a Szarajevói Könyvtárban felolvasások lesznek Hans Christian Andersen dán meseíró történeteiből, valamint boszniai, indiai, egyiptomi, szudáni és marokkói mesékből.

 


A fesztiválon mintegy ezer előadóművész, muzsikus, képzőművész, filmes vesz rész 47 országból. A közönség soraiból választott zsűri a művészeti seregszemle végén hét ezüst Hópehely-díjat fog kiosztani film, színház , zene, képzőművészet, irodalom, a legkreatívabb esemény és a legjobb médiaprezentáció kategóriában.

A Szarajevói Tél 2012 teljes dizájnját a hópehellyel együtt a Szarajevói Művészeti Akadémia hallgatói készítették - olvasható a fesztivál portálján.