Versenyen kívül mutatják be Fazakas Péter Mindjárt meghalok című kétperces alkotását, mely nemrég tért haza az antalyai rövidfilm-szemléről.

A Szezon versenyzése mellett a „25-ök Európája” jegyében szervezett különprogramon is jelen lesz egy alkotásával Török Ferenc. Tíz fiatal neves európai rendező készített egy-egy filmet az ARTE felkérésére olyan emlékművekről, melyekben a múlt és a jövő találkozása érhető tetten. Magyarországról Török Ferencet kérték fel, aki a gellérthegyi Szabadság-szoborról készített filmet, A szabadság szobra címmel. A filmmel első alkalommal a cottbusi közönség találkozhat.

Tarr Béla rövidfilmjét, a Prológust a Visions of Europe című szkeccsfilm részeként a fesztivál kiemelt eseményeként mutatják be a különprogramon.

Sas Tamás Apám beájulna című moziját a nemzeti közönségsikereket felvonultató programba hívták meg. A Robert Ralston által rendezett magyar-svájci koprodukcióban készült Drum Bun – Jó utat! című alkotást a fesztivál „Spektrum” elnevezésű szekciójában mutatják be. Ralston első játékfilmjével már találkozhatott a hazai közönség a Filmszemlén.

A Cottbusi Filmfesztivált 1991-ben alapították az egykori NDK filmklub mozgalmának kezdeményezésére, azóta nyújt évről-évre átfogó képet a keleti térség filmművészetéről. Az idei fesztivál műsorában kiemelt helyen szerepelnek az új cseh filmek.