Magyar filmek Lisszabonban

Bollók Csaba, Fliegauf Benedek, Gigor Attila, Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél, Pálfi György és Török Ferenc egy-egy filmjét vetíti június 15-18. között a lisszaboni Culturgest, a portugál főváros kulturális fellegvára – tudatta a Magyar Filmunió. A Culturgest, a Prizma Kollektíva Associação Cultural és a Magyar Filmunió közös szervezésében megvalósuló vetítéssorozat a közelmúlt legsikeresebb magyar mozgóképeit mutatja be a lisszaboni közönségnek. A filmcsokor legkorábbi darabja Pálfi György Európa Filmdíjas Hukkle (2002) című alkotása, műsoron lesznek továbbá a Bibliothéque Pascal, a Delta, az Iszka utazása, A nyomozó, a Pál Adrienn, a Szezon és a Tejút című magyar mozgóképek.

 

biblio_500

 

Magyar koprodukció kapta a gdyniai játékfilmfesztivál fődíját

Az Essential Killing (Ölésre ítélve) című lengyel-norvég-ír-magyar thriller nyerte el az idei, 36. Lengyel Játékfilmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánokat – adta hírül az MTI. A fesztivál szombat este ért véget a lengyel tengermelléki Gdyniában, a zsűri 12 versenyfilm közül választotta ki a Magyarországon is játszott thrillert, amely több más díjat is kapott, köztük a legjobb rendezésért (Jerzy Skolimowski), a legjobb operatőri munkáért (Adam Sikora), a legjobb filmzenéért (Pawel Mykietyn) és a legjobb vágásért (a magyar Lemhényi Réka és Maciej Pawlinski) járó díjat. A fesztiválon idén különprogramot szenteltek Közép-Európa filmjeinek. Látható volt Kocsis Ágnes Friss levegő és Pál Adrienn című, illetve Török Ferenc Overnight és Koccanás, valamint Pálfi György Hukkle című filmje is.

essential_killing_500



Csicska szeptembertől a mozikban

A Cirko Film új területen próbálja ki magát és szeptemberben egy rövidfilm forgalmazásával bővíti a nagyjátékfilmek bemutatóit, Till Attila Csicska című, a Cannes-i Quinzaine des Réalisateurs szekcióban is szereplő rövidfilmjét kísérőfilmként fogják forgalmazni. A Csicska a Cannes mellett számos filmfesztiválra kapott meghívást, a Kolozsvári Filmfesztiválom szerepel, egyből utána pedig a Shanghai Filmfesztivál rövidfilm szekciójában versenyez.


Nézd meg Till Attila kisfilmjének előzetesét!



Negyedmillió Csalfa Karma-letöltő

Magyarország első romantikus websorozata megduplázta az Origo Zrt. előzetes elvárásait. Május végén indult útjára hazánk első romantikus websorozata, a Csalfa Karma, és ezzel egyúttal egy új műfaj meghonosítását kezdeményezték az online piacon. Viszonyítási alapja nem lévén, az előzetes tervezéskor epizódonként több tízezres látogatottságot vártak a bonyolult szerelmi szálakat feldolgozó sorozattól. A Magyar Grundy UFA által gyártott 24 epizódból nyolc került már ki a websorozatnak otthont adó Life.hu női portálra. A produkció eddig 292.000 letöltést számlál. A Herrer Sára, Bátyai Éva, Rédei Roland főszereplésével, és Esztergályos Cecília, Tóth Ildikó és Lakatos Márk cameo-kal futó sorozatot vasárnap esténként a LifeNetwork TV is leadja.

csalfakarma_500