A kortárs európai filmművészetből az idei Febiofest a magyar filmeknek szentel különös figyelmet. A fesztiválon összesen öt magyar alkotást vetítenek, köztük a Puskás Hungary című filmet, amely a 2006-ban elhunyt magyar futballista életét dolgozza fel Almási Tamás rendezésében. Láthatja a közönség Szederkényi Júliának a romák életéről szóló Barlang cím alkotását. A szlovák közönség megismerkedhet Jankovics Marcell új animációs filmjével, Az ember tragédiájával, valamint Tarr Béla A torinói ló című drámájával. A magyar tájakra Török Zoltán Vad Magyarország - A vizek birodalma című tudományos természetfilmje kalauzolja a nézőket. A magyar filmek vetítését szakmai kerekasztal-beszélgetés kíséri, mely elemzi a magyar-szlovák kapcsolatokat a filmvásznon.

torinoi_lo_500
A torinói ló


A fesztiválon három elismert európai rendező munkásságát ismerheti meg közelebbtől a közönség - Agnieszka Holland hét műve és a finn Aki Kaurismäki 1987 és 2011 között készült sajátos, borongós hangulatú alkotásain kívül külön témakör foglalkozik az olasz Michelangelo Antonioni filmjeivel.

A fesztivál egyik érdekessége a Nader és Simin - Egy elválás története című film vetítése lesz Aszgar Farhadi rendezésében, amely 2012-ben a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjat kapott. A mű egy házaspár válásának történetén keresztül dolgozza fel a hagyományok, az igazságszolgáltatás és a férfi-nő kapcsolat témáját a modern Iránban.

ember_tragediaja_500
Az ember tragédiája


A külföldi alkotásokon kívül nagy szerepet kapnak az ismertebb és kevésbé ismert szlovák és cseh rendezők munkái. Bemutatják a legelismertebb szlovák dokumentumfilm-rendező, Pavol Barabás Pigmeusok, a dzsungel gyermekei című alkotását, valamint a fesztiváldíjas animációs filmet, Az utolsó autóbuszt, Martin Snopek és Ivana Laucíkova munkáját. A Febiofest rendezői a fiatalabb közönség részére egészestés mesefilmmekkel készülnek.

A rendezvényen negyedik alkalommal osztják ki a Szlovákiai Filmklubok Egyesületének díját, az érdeklődőket pedig szakmai beszélgetések, kiállítások várják.