Január 19-én kezdődött és 25-ig tart az olaszországi Triesztben a 23. Alpe Adria Cinema filmfesztivál, amely a térség meghatározó filmes rendezvényeinek egyike.

A kelet-európai országokkal való filmes együttműködést elősegítő fórumon négy filmalap mutatkozott be. A nemzetközi filmszakma képviselői üdvözölték a Magyar Nemzeti Filmalap létrejöttét, kiemelve, hogy másfél év nehézségei után megújult struktúrában működik tovább a filmszakmai támogatás Magyarországon. Hangsúlyozták, hogy a magyar Filmalap jó példát mutat azzal, hogy a forgatókönyvek fejlesztését és a bevételek filmtámogatásba való visszaforgatását kiemelten kezeli. A külföldi filmesek irigylésre méltónak tartják, hogy a 6-os lottó játékadójának 80%-a képezi az állami filmtámogatás forrását, kiszámíthatóvá és folyamatossá téve az egész estés műfajok finanszírozását.


Nézz bele a Finale-ba!


A trieszti filmfesztivál dokumentumfilm versenyében Szekeres Csaba és John Oates magyar-brit koprodukcióban készült Örvény című alkotása versenyez, a rövidfilmek között Simonyi Balázs Finale című többszörös díjnyertes alkotása, valamint Till Attila Csicska című filmje indul. A fesztivál különprogramjában Kollár Róbert és Lázs Sándor Holtak országa című munkája látható.


Nézd meg az Örvény előzetesét!


A fesztiválhoz kapcsolódó When East Meets West „pitch fórumra” 18 filmterv kapott meghívást. Taschler Andrea (Mirage) producer prezentálta Pater Sparrow új filmtervét, a Boris Vian könyve ihlette Szívtépő-t. Stalter Judit (Laokoon) producer a „Warm Up” programban vett részt, ahol potenciális koprodukciós partnerekkel tárgyal a Lemon Juice and Indigo című filmterv megvalósításáról.


Holtak országa

Idén a skandináv országokkal való koprodukciós lehetőségekre hívták fel a figyelmet Triesztben. Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország képviselői az európai koprodukciós együttműködések fontosságát emelték ki.

A trieszti filmfesztivál nyitófilmje a hazánkban már bemutatott Anyák (Mothers) volt, a macedón filmrendező, Milko Mancsevszki alkotása.

A megnyitón tapssal köszöntötték a közönség soraiban helyet foglaló Szabó Istvánt, aki a fesztivál díszvendége és mesterkurzust is tart Triesztben.