A Daazo.com 2007. márciusában indult: "Az oldal azok számára érdekes, akik a minőségi, történetmesélő rövidfilmeket preferálják a más videómegosztón látható webkamerás bohóckodások helyett.” - mondta az induláskor a filmhu-nak Aprily Zoltán. Az elmúlt három év során sok minden történt a Daazo környékén, producerként gyártottak saját filmet (Simonyi Balázs: Tour), számos fesztivállal, workshoppal közreműködtek (néhány ezek közül: Cinetrain, Azyl-Busho), hozzáférhetővé tették Rofusz Ferenc munkáit, többek között az Oscar-díjas Légy című animációt, majd tavaly összegyűjtötték az Arany Pálmás magyar rövidfilmeket.

A következő lépésben rövidfilmes ügynökséget hoztak létre, hogy méltó módon képviseljék a magyar kisfilmeket: "A jelentősebb európai filmfesztiválok mindegyikén található rövidfilmes vásár (market), ahol a filmeket egyenként vagy csomagban értékesíthetik az alkotók, gyártók vagy az ügynökségek. Ez is bizonyítja, hogy a rövidfilm ma már komoly piaci értéket képvisel - megfelelő képviselet és promóció segítségével. Az egyébként kiváló magyar rövidfilmtermés ezek híján kimarad a piaci vérkeringésből." - írják az alapítók magukról. Fő célkitűzésük, hogy megteremtsék a magyar rövidfilm nemzetközi képviseletét, és ezáltal piaci szereplővé tegyék a magyar rövidfilmeket.

A HSFA a jövőben tervezi egy magyar rövidfilmes adatbázis felépítését és kezelését, illetve egy HSFA weboldalt, amely nemzetközi és magyar rövidfilmes hírekkel szolgálna. Emellett vállalja marketvetítések szervezését kiemelt külföldi fesztiválokon, a magyar rövidfilm nemzetközi promóciójának segítéslt, DVD-válogatás kiadását preview és promóciós célra. Első alkalommal a Cannes-i Filmfesztiválon képviselik a magyar rövidfilmeket, többek között Szimler Bálint szemlefődíjas alkotását, az Itt vagyok-ot, ami az idei fesztivál legjobb vizsgafilmjeit felvonultató Cinefondation válogatásban mutatkozik be.Az általuk kiválogatott kilenc filmet regisztrálják a Cannes-i Filmfesztival Short Film Corner szekciójában, promóciós DVD-t és katalógust gyártanak a kiajánlott filmek számára, illetve egy kisebb fogadást is terveznek a Filmunió pavilonjánál.

Hungarian Short Film Agency a 2010-es Cannes-i Filmfesztiválon

Szimler Bálint: Itt vagyok

Az Itt vagyok a HSFA zászlóshajója - Szimler filmjét nem lehet eleget dicsérni, megnyerte a Filmszemlét, számos rajongója van, most Cannes-ban versenyzik a Cinefondation-ban - a filmet pedig a HSFA-tól meg is lehet vásárolni. Vida Viktor bolyongása a pesti éjszakában.

Itt vagyok (nyitójelenet) from Varga Ferenc on Vimeo.

Simonyi Balázs: Tour

A Daazo első saját gyártású filmje Simonyi Balázs rendezésében. Gazsó György biciklihuszárkodik, és ebben földmérő haverja, a bajszos Fenyő Iván van segedelmére.

hsfa_tour

Ujj-Mészáros Károly: Alena utazása

Ujj-Mészáros Károly tavaly nyerte meg a Magyar Filmszemle fődíját Szarajevóban játszódó filmjével, amelyben a címszereplő búcsút vesz a világtól. A szép és érzelmes film gyönyörű példája annak, hogy a sikeres rövidfilm milyen ajtókat nyithat meg, hiszen Ujj-Mészáros Károly idén már a nagyjátékfilmtervével érkezik a cannes-i L'Atelier programba.

alena_500

Pápai Pici: Vallomás

Finom és érzékeny film apa és lánya vidámparki találkozásáról - Lukáts Andor és Tóth Orsolya lenyűgöző alakításával, aki nem hiszi, nézze meg a teljes filmet itt és most. (Versenyben Szarajevóban, fődíj Cottbusban!)

Esztergályos Krisztina:Variációk

Egy hideg szilveszter éjszaka a Balaton partján: a szállónak már csak egy szárnyát fűtik, így itt zsúfolódik össze a vendégsereg, illetve azoknak különböző variációi. Versenyben Locarnóban 2009-ben.


Szederkényi Bella: Orsolya (animáció)

A MOME-s fekete-fehér, örkényi ihletésű filmben a címszereplő Orsolya egy ideje nem érzi jól magát, mert hogy fejjel lefele él, és ezen a pszichiáter által ajánlott csizma sem segít. Anima 2010 - legjobb diákfilm díja!

Molnár Tünde: Simon vagyok (animáció!)

Simon egy fehér kutya, aki kedvére csavarog a világban, mélységesen idegesítik az emberek, és igazán csak a haverjaival szeret bandázni. Molnár Tünde diplomafilmje egy Dave Eggers novellán alapul (After I Was Thrown in the River and Before I Drowned), ő írta az Ahol a vadak várnak és a Továbbállók forgatókönyvét is.

hsfa_simon

Zánkay Piros: Kocsonyaember

A kocsonya ritka gusztustalan eledel, de előfordul, hogy éjnek éjén egy kis emberalak életre kel a ragacsból, és azt makogja, hogy Mama! Mit lehet tenni, ha az anyai szív dobban, gitározó katonákon, kísérletező orvosokon, és falánk nászmeneten át vezet az útja.

hsfa_kocsonyaember_500

Schwechtje Mihály: Hideg berek

A 40. Magyar Filmszemle fődíját nyerte el a fekete-fehér, dialógusok nélküli film, amely két utcagyerek mindennapjait követi a címben jelzett hideg nagyvárosban. Színesfémgyűjtés Káldy Laci bácsival!

Somogyvári Gergő-Feszt Judit: Csempelevél

A Csempelevél is a 40. Magyar Filmszemlén aratott: Norber festi a portugál csempét rendületlenül, kilenc éve távol hazájától és családjától, egy városban ahol mindig fúj a szél. Emigráció, beilleszkedés, honvágy, super8.