Magyar Nap a kolozsvári filmfesztiválon

Seregnyi magyar mozgókép látható a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál „Magyar Napján” június 3-án – tudatta a Magyar Filmunió. A játékfilmeket illetően Bereczki Csaba Életek éneke, Gigor Attila A nyomozó, Keményffy Tamás Mázli, Szomjas György A Nap utcai fiúk és Hajdu Szabolcs Off Hollywood című munkáit láthatja a Transilvania fesztivál közönsége. Az ifjú magyar rendezőgeneráció markáns alakja, Hajdu Szabolcs a fesztivál öttagú zsűrijében foglal helyet. A versenyprogramban Lakatos Róbert BAHRTALO! című road movie-ja indul.




Magyar filmterv nyert a SACD-on

Bánóczki Tibor A hódítás című magyar filmterv elnyerte a Francia Alkotói Szövetség (SACD - Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) díját a júniusban megrendezésre kerülő Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon Franciaországban.  A Domestic Infelicity filmtervét 56 rövidfilm pályázatból választotta be a zsűri a díjnyertes 7 közé. A SACD díja azt jelenti, - a pénzjutalom mellett- hogy, a június 10-ei díjátadó ceremónia után az alkotók a filmtervet prezentálhatják a szakmai közönség (producerek, tv-társaságok, filmforgalmazok) előtt.




Ócsán forgatják Ridley Scott új sorozatát

Újabb középkorban játszódó produkció díszlete épül Magyarországon – adta hírül az Index.  Ken Follett vaskos és népszerű középkori regényéből készül nyolcrészes sorozat Fóton A katedrális címmel, a magyar partner a Hellboyt is gyártó Mid Atlantic.  Közben Cuba Gooding Jr. is Magyarországra készül, a Laurinfilmes Last Warrior keretében, Jamie Bell pedig kelta szolgát alakít majd az Eagle of the Ninth-ban, ami szintén hazánkban készül majd. Részletek az Indexen.