Június 2-án kezdődik Kolozsváron az 5. TRANSILVANIA, amely Románia első nemzetközi filmfesztiválja. A több mint 100 mozgóképet felvonultató rendezvényen a legújabb filmeket ismerheti meg a nagyközönség Erdély kulturális központjában. A versenyprogramban Pálfi György Taxidermia című filmje is ringbe száll a fesztivál fődíjáért. A kolozsvári trófea sorsáról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagja Mundruczó Kornél rendező, valamint a magyar film régi barátja David Robinson angol filmkritikus is. A Taxidermiát a rendező részvételével mutatják be a Victoria moziban.

Zabálni fogják?
Trócsányi Gergely a Taxidermiában
A fesztivál június 7-én Magyar Napot kínál, melyen filmbemutatók, közönségtalálkozók, és koncertek várják a nagyérdeműt. A TRANSILVANIA-i magyar nap keretében rövidfilm válogatást is vetítenek Kolozsváron, melyen Báthory Orsolya, Iványi Marcell, Mundruczó Kornél, Cakó Ferenc és Lakatos Róbert alkotási lesznek műsoron. A Magyar Napot a győri Pozvakowski banda koncertje és Re:Publik partija koronázza Kolozsváron június 7-én.

A fesztivál látogatói Pálfi versenyfilmjén és a magyar nap keretében megtekinthető magyar alkotásokon kívül is találkozhatnak hungarikumokkal. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című munkáját a SuperNova szekció tűzi műsorra, a díszbemutatón a rendező és a film román szereplői is jelen lesznek. További magyar meghívottja a fesztiválnak Gauder Áron Nyócker! című világhírű animációja.

A fesztiválról bővebb információ a www.tiff.ro/en és a www.filmunio.hu honlapokon.