A Taxidermia sikere segíti Hajdu és Kocsis filmjeit is

Vezér Évától, a Filmunió Cannes-ban tartózkodó igazgatójától, megtudtuk, hogy a Taxidermia stábja május 23-án utazott haza és adta át helyet Kocsis Ágneséknek valamint a következő napon Hajdu Szabolcs csapatának.

A hétvégi híradások már beszámoltak arról, hogy Pálfi György filmje, az „Un Certain regard” szekcióban indult Taxidermia komoly szakmai sikert tudhat maga mögött. Vezér Éva elmondta, hogy a helyi lapok is elismerően írtak Pálfi filmjéről, valamint beszámolt arról, hogy a zömmel filmes szakemberek, producerek, rendezők valamint filmkritikusok, újságírók részvételével tartott vetítések teltházasok voltak. Ezt követően a szájpropaganda szintén jó hírét vitte a Taxidermiának.

A Taxidermia csapata Cannes-ban

A Filmunió igazgatója megerősítette, hogy Pálfi filmjének sikerét az is növelte, hogy az alkotás jogait a világhírű holland Fortissimo értékesíti. Hasonlóan jól startolt a Fehér tenyér, Hajdu Szabolcs filmjének jogait az Onoma nevű francia cég kínálja eladásra. Kocsis Ági Friss levegőjével a produkció maga foglakozik, és mint Vezér Éva elmondta élénk érdeklődés volt tapasztalható a film iránt, amikor kiderült a Cinefondation és a Kritikusok Hetének programja.

Nemzetközi figyelem kísérte a hazai pavilonban rendezett szakmai programokat, amelyen belül bemutatkozott a leendő etyeki Korda Stúdió. Emellett a cannes-i filmvásáron vetítették a Csak szex és más semmi és Az igazi Mikulást, amelyet a stábtagok mellett elkísérték producerei is, akik megerősítették, hogy komoly érdeklődés volt a filmek iránt.

Vezér Éva nem kívánta latolgatni, hogy az idei cannes-i mezőnyben szereplő hazai alkotások milyen eséllyel indulnak kategóriájuk díjáért. Véleménye szerint a Taxidermia sikerének és az erőteljes magyar jelenlétnek köszönhetően élénkebb figyelem kíséri majd Hajdu Szabolcs és Kocsis Ági filmjét is. „Önmagában komoly dolog, hogy négy filmmel vagyunk jelen a Riviéra filmes megmérettetésén. A hozzánk hasonlóan viszonylag kis országok közül csak Norvégiának sikerült ugyanez. Mindez azt jelenti, hogy a hazai fiatal filmesek jelenléte a Cannes-ban rendezett mozgóképes fiesztán nem esetleges, hanem az új évezred első éveitől markáns tendenciává vált.”

Pálfit kóstolgatják

Most követekezik a Fehér tenyér...
Pálfi György filmjének produceri feladatait ellátó Váradi Gábor, az Eurofilm társtulajdonosa elmondta, nem lesznek csalódottak, ha díj nélkül távozik a film Cannes-ból, hiszen komoly szakmai sikert jelent a teltházas, összesen öt vetítés, a sorozatos interjúk a rendezővel a helyi sajtóban és a Fortissimónál jelentkező nagyszámú érdeklődő. A holland filmes cég eddig nyolc-tíz országba értékesítette a Taxidermiát, és ez a szám valószínűleg még növekedni fog a hétvégéig. Továbbá a film eddig több mint tíz fesztiválmeghívást kapott.

A Riviéráról nemrég hazaérkezett Pálfi György számára is az a legfontosabb, hogy a Taxidermia szerepelhetett Cannes-ban, „hiszen mindenki ott van, aki a mozit csinálja. Ők látták és viszik a film hírét, így egyre többen nézik meg, és rendezőként ez a célom.”

Hogy a cannes-i siker miként befolyásolhatja egy következő filmprojekt létrejöttét Pálfi szerint „Egyelőre kinn mindenki csak kóstolgatja a másikat, szerződések megkötésére a fesztivál utáni időszakban kerül majd sor.” Megtudtuk, hogy a Taxidermia rendezője Cannes-ba két filmtervvel érkezett, amelyekről csak annyit mondott, hogy az egyik hazai viszonylatban nagyköltségvetésűnek számít és egy mese lesz, s a külföldi pénzek bevonása érdekében a film nemzetközire lett szabva.

„Természetesen szeretném, ha nyerne a Taxidermia, de én nyugtatgatom a többieket, hogy nem baj, ha mégsem így lesz. Remélem, a fesztiválszereplésnek és egy esetleges díjnak köszönhetően könnyebb lesz megvalósítanom a következő filmjeimet.”

Kocsis Ágnest nem nyomasztják elvárások

Kocsis Ágnest, a Cannes-ban két filmmel jelen lévő rendezőnőt éppen a Friss levegő első vetítése után sikerül röviden kinti tapasztalatairól faggatni. „Összesen hét alkalommal vetítik a filmet, az első előadás teltházas volt, utána a közönség érdeklődött a forgatásról, a költségvetésről, és kérdezték a kiutazott színészeket is.” Kocsis Ági szerint a nyugati moziba járóknak nem idegen a Friss levegő, az ilyen típusú alkotások szerinte ott jobban eljutnak az érdeklődőkhöz, mint itthon. A Friss levegőnek nemzetközi forgalmazásáról még tárgyal a produkció.

...és a Friss levegő
A rendező eddig szoros, nagyrészt filmpromóciós programjába sikerült beiktatni Alejandro Gonzáles Ińárritu legújabb filmjét, a Babelt. Kocsis Ágnes nem vitt magával kész forgatókönyvet a Riviérára, mint Pálfi György, de azért Pusztai Ferenccel már készül legújabb filmtervének megvalósítására. A Friss levegő alkotója elmondta, hogy a Taxidermia sikere után filmjével kapcsolatban nem nyomasztják elvárások.