Az animációs filmek legjelentősebb nemzetközi fesztiválja, az Annecy Fesztivál jövőre a magyar animáció előtt tiszteleg, jelentette be hivatalosan a fesztivál díjátadó gáláján Marcel Jean, a fesztivál művészeti igazgatója. A magyar animáció - történet, ipar, képzés, kortárs alkotók - 360 fokos panorámában mutathatja meg magát és magyar művészek készíthetik a fesztivál arculatát, kísérőfilmjeit is. 

A magyar animáció számos sikert aratott a közelmúltban, rekordszámú egész estés mozifilm készült el, a Műanyag égbolt, a Kék Pelikan, a Toldi, a Kojot négy lelke és Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció, utóbbi kettő rangos díjakban részesült Annecy-ban is. Az idei fesztiválra is érkeztek magyar alkotások, a Contrechamp versenyben szerepelt Csáki László Kék Pelikan-ja és a rövidfilmek között Traub Viktória Cipők és paták című műve, melynek utómunkálatai az NFI Filmlaborban készültek. Továbbá bemutatták az Oscar-díjas Michel Hazanavicius Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című mozifilmjét is. A fesztivál zsűrijében volt Buda Flóra Anna, cannes-i Arany Pálmás és Annecy-i Kristály-díjas animáció rendező. 

Forrás: Annecy Filmfesztivál

Magyarország kiemelt szerepét a Nemzeti Filmintézet kezdeményezte a fesztivál elnökségénél a magyar animáció születésének 110. évfordulója alkalmából. 2024. február 4-én, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján a Filmintézet meghirdette a magyar animációnak szentelt emlékévet, melynek során számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket.

Egész évben ingyenesen látható a FILMIO kínálatában található összes – közel 100 – klasszikus animáció, a többi között A légy, Kovásznai György Habfürdő című merész stílusú kísérleti musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, köztük a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér


Az évforduló alkalmából az animációs film történetét új módon bemutató honlap indult. A magyaranimacio.hu oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót. A magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a szeptember 17-22. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon is.

Forrás: NFI