A májusi cannesi fesztivál ugyancsak bőviteni fogja az esélyesek listáját. A Dreamworks a Shrek 2-vel, a 2001-es legjobb egészestés animációs film utódjával száll be a harcba, az MGM pedig a legendás zenész, Cole Porter életrajzi filmjével, a De-lovely-val, mely a musicalek versengésében a Warner Bros. újabb Az operaház fantomja-adaptációjával számolhat ellenfélként. A Warnertől várható még a Trója, valamint később cégen belüli versenytársaként a tematikailag sem messzi Nagy Sándor, Oliver Stone rendezésében.

Michael Moore-ról se feledkezzünk meg, aki Fahrenheit 9/11 című, ismét provokatívnak ígérkező dokumentumfilmben kívánja feltárni a Bush- és bin Laden-család közötti kapcsolatokat.

A nyári kínálatból is felfigyelhetünk pár, Oscartól nem idegen alkotóra. Júniusban jön a Dreamworks The Terminal című újabb Spielberg-opusza Tom Hanks-szel, egy, a New York-i repülőtéren ragadó bevándorlóról. Júliusban a Walt Disney debütál a The Village-dzsel, egy újabb kísértetmesével M. Night Shyamalan-től, aki a Hatodik érzékkel hívta fel magára az Akadémia figyelmét 2000-ben (jelölték mint rendezőt és mint forgatókönyírót is). Augusztusban Michael Mann jelentkezik a Collateral-lal és az ezúttal gonosz szerepben fellépő Tom Cruise-zal.

Szeptemberben Velence, Toronto és New York zárja a nyári uborkaszezont, és ezeken a fesztiválokon már megkezdődik majd a komoly hajsza a díjakért.