A 8. Magyar Speciális Filmfesztiválra bárki nevezhet akár több filmmel is, egyetlen kikötés csupán, hogy a fogyatékossággal élők témáját dolgozza fel az alkotás. 

A fesztivál több szakmai és kulturális programnak ad helyet: szakmai bemutatókkal, workshopokkal és koncerttel is várják az érdeklődőket a megszokott helyszínen, a VI. kerületi Eötvös10 Művelődési Házban.

A Magyar Speciális Filmfesztivál az egyetlen olyan filmes seregszemle Magyarországon, amely a fogyatékossággal élő emberek életére hívja fel a társadalom figyelmét. A Filmfesztiválra a tavalyi évben 250 film érkezett a világ 50 országából. A felkért szakmai zsűri a kreativitásért, a hiteles ábrázolásért, a segítés és a méltóság bemutatásáért oszt ki pénzdíjakat, illetve értékes tárgyi nyereményeket.

A Filmhu éppen két éve interjúzott Fábián Gáborral, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnökével, aki lelkesen fejtette ki céljaikat: "Alapvető célunk, hogy szülessenek filmek, hogy minél több speciális filmet és a fogyatékosság témáját feldolgozó alkotást mutathassunk be a nagyközönség számára, mert úgy érezzük ez mindenkinek fontos lehet. A sérült emberek el tudják mesélni filmjeikben mindazt, ami fontos számukra, ami foglalkoztatja őket. A többségi társadalom meríthet belőlük erőt és életigenlést, mert az alkotások nagy része úgy mutat be rendkívül nehéz sorsokat, hogy mindvégig ott van bennük a hit, a humor, a kitartás és a példás emberi hozzáállások."

Nevezési határidő függetlenfilmesek és hivatásos filmkészítők számára 2022. augusztus 14., fogyatékossággal élő, speciális filmesek számára 2022. szeptember 5.

Bővebb információ és nevezési lap a szervező honlapján érhető el.

A sérült emberek kamerája falakat tud ledönteni

Fábián Gábor több mint egy évtizede dolgozik fogyatékossággal élő emberekkel. Szabadidős szervezőként már a legelején felmerült benne a gondolat, hogy a filmezés eszközével a sérült emberek egy új csatornán keresztül tudnának mesélni magukról, az érzéseikről, és megmutathatnák, ők hogyan látják a 'kinti' világot. A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület megalapítása után, 2015-ben megrendezték az első Magyar Speciális Független Filmszemlét is, ahol nem csak a fogyatékkal élők filmjeit, hanem olyan alkotásokat is bemutattak, melyek érintik a fogyatékossággal való együttélés témáját. A fesztivál idén novemberben visszatér, igazgatójával az egyesület és a filmszemle történetéről, illetve személyes motivációiról is beszélgettünk.