„A FUFF egyik legfontosabb célja, hogy ne csak bemutassa a finnugor rendezők által készített alkotásokat, hanem segítse is őket terveik megvalósításában. Éppen ezért idén is – immáron hagyományos jelleggel – forgatókönyvíró-workshopot tartunk, melyre 12 helyet biztosítunk a nem államalkotó finnugor népek jelentkezői közül” – hívta fel a figyelmet Csüllög Edina, a FUFF alapító-főszervezője. 

A workshopot két ismert rendező fogja tartani, akik segítik a résztvevőket saját szinopszisuk forgatókönyvvé fejlesztésében. A kurzusra február 15-ig lehet jelentkezni a finnougricfilmfond@gmail.com címen. A fesztivál szervezői a workshopon résztvevők utazási költségeinek megtérítésével kívánják ösztönözni az Orosz Föderáció területén élő, kis finnugor népek jelentkezését.

A június 8. és 11. között zajló FUFF szervezői már várják a versenyprogram keretében bemutatandó rövidfilmeket is. A nemrég közzétett kiírás szerint nincsen limit egy jelentkező számára, tehát bármennyi alkotással indulhat egy rendező. Fontos kritérium továbbá, hogy bármely, a finnugor világhoz tartozó nemzet alkotója jelentkezhet, így akár magyar, észt, finn, továbbá számi, udmurt, mari, vogul, osztják, komi, permják-komi, lív, vót, szetu, vepsze, mordvin identitású rendezők is indulhatnak filmjeikkel. „Nevezni díjmentesen, legfeljebb 30 perces, angol vagy orosz nyelven feliratozott rövidfilmekkel lehet” – tette hozzá Csüllög Edina.

A filmeket a finnougricfilmfond@gmail.com e-mail címre várják március 30-ig. A legjobb pályaműveket egy szakmai zsűri fogja kiválasztani.

A fesztivál szervezői emellett szívesen fogadják önkéntesek jelentkezését is a rendezvény lebonyolításának idejére.

„Idén szeptemberben, első ízben a FUFF-ra beküldött filmek közül a magyar filmkedvelők is megtekinthetnek egy válogatást a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat keretében Veszprémben” – tette hozzá, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda kommunikációs referense.

További információk a filmfesztiválról, illetve a jelentkezéshez szükséges feltételekről a www.fuff.ee weboldalon találhatók.