A modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr ádáz küzdelme lesz, amelynek részeként kibontakozik előttünk Kincsem páratlan és mesébe illő pályafutása. Az öntörvényű Blaskovich és Klára, von Oettingen modern és felvilágosult lányának viharos szerelmét is bemutató történet helyszíne az 1848-49 szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországa és Európa legendás lóversenypályái.

 

 

 

 

K600

A kosztümös film forgatása a tervek szerint már júliusban elkezdődhet vidéki helyszíneken, a szereplőválogatás és a helyszínkeresés már javában zajlik. A magyar nyelven, magyar színészekkel készülő filmet az alkotók a ma is világszerte csodált Kincsemhez méltóan a hazai közönségen túl a nemzetközi mezőnybe szánják. Kincsemért rajongtak az európai uralkodói családok, mítosza Puskás Öcsiéhez és az Aranycsapatéhoz hasonlóan ma is ismert az egész világon.

A Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar Vándor, Lora, Valami Amerika 2) rendezésében készülő film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Viharsarok, Dumapárbaj), társproducere Herendi Gábor. A forgatókönyvet Hegedűs Bálint (Mázli, Parkoló, Liza, a rókatündér) 2008-ban kezdte írni, majd a végleges forgatókönyv a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával Ruttkay Zsófia (Hukkle, Taxidermia, Szabadesés) forgatókönyv-fejlesztő irányításával valósult meg.

Nagy Viktor Oszkár, a Magyar Filmszemle díjas Apaföld című játékfilm rendezője Olaszliszkán forgatja április közepétől A kései szüret címmel kreatív dokumentumfilmjét. A Három esküvő, a Két világ közt és a Felsőbb parancs című sikeres dokumentumfilmeket is jegyző fiatal alkotó új munkáját 26.397.000,- forinttal támogatja a Filmalap. „Olaszliszka 2006. október 15-én a cigány brutalitás szinonimájává válik. A külvilág a falut és lakóit karanténba zárja. Hárman mégis úgy határoznak, hogy bebizonyítják: megtörhető az átok.” – a helyi roma közösség szőlőtermesztő-borkészítő vállalkozásának egy esztendejét bemutató film az európai politikai, társadalmi és kulturális élet égető kérdésére, az együttélés témakörére irányítja a figyelmet.
A kései szüret-ben Dobos Tamás operatőr (Apaföld, Másik Magyarország) és Kosztolni Ildikó producer lesznek Nagy Viktor Oszkár alkotótársai.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)