A BP Underground legújabb Rock epizódja vissza hozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor mindenki az MTV Headbangers Ball-t nézte és kazettákat másolt, miközben a Metal Hammert bújta, vagy a Garázs rádióműsort és benne Ferót hallgatta. A sorozat negyedik része olyan csomópontokat érint többek között, mint az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub.

Bemutatja a kiterjedt zenei közeg irányzatait; hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, hogyan lett Csihar Attila a black metal szcéna hazai megalapítója, mi az a nu metal és kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra. Fontos szerepet kap a dirty rock a legendás Sex Action-nel és az egész óbudai színtér. Thrash vonalról a Thrash Mosh Club és az ott játszó zenekarok szólalnak meg, mint például a Bedlam. Kiderül milyen volt itthon a grunge közeg és hogyan találta meg magát ebben például Kowalsky a Black Out-tal. Ebben az epizódban is szó lesz vidéki zenekarok fővároshoz való viszonyáról, ebben segít mások mellett eligazodni Lukács és Fejes a Tankcsapdából.


A Total Car elmeséli a Fresh Fabrik story-t, illetve a 2000 körüli nu metal vonulatot többek között a Subscribe-bal és az Insane-nel. Szerepet kap a Junkies és a női zenészek elfogadottsága is. Mások mellett Apey elmondja mit is jelent rockernek vagy metálosnak lenni, és hogy vajon a zene szeretetén túl ez sokaknál egy életre szóló köteléket jelent-e. Milyen ma az itthoni underground rock-metál közeg, kik az új zászlóvivők és van-e létjogosultsága, hangja és ereje a kemény műfajoknak a digitális világban?

A stáb 2020 márciusában kezdte forgatni a rock epizódot, melyet a korlátozások miatt nyáron fejeztek be. A rendezők több mint ötven embert szólaltanak meg a 90-es és 2000-es évek underground rock közegének rekonstruálásához. Mindkét rendezőnek ez a legszemélyesebb filmje, ez számukra a legkedvesebb közeg. A film, mint a BP Underground filmsorozat többi része is a Moviebar Productions gyártásában készült el. 

BP Underground dokumentumfilm sorozat 2017-ben indult el, első része a hardcore-punk szcénát mutatta be, ezt követte 2018 a budapesti hip hop közeg története, 2019-ben pedig a Telekom Electronic Beats-en debütált a 3. epizód, amely az elektronikus zenei szcénába kalauzolta a nézőket. Volt olyan fesztivál, ahol külön színpad viselte a BP Underground nevet, a hip hop film országos moziforgalmazásban volt látható, és a Highlights of Hungary díjazottja lett, és az elektronikus zenei rész, -amely szintén országosan elérhető volt mozikban- több amerikai filmfesztiválon is díjat nyert.

A sorozat tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt, célja az adott szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A filmek a szubkultúrák meghatározó figuráin keresztül kalauzolják el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal a ’90-es évek „aranykoráig”, eljutva a 2000-es évekig, és kicsit a mára is reflektálva.

A dokumentumfilm-sorozat első három epizódja elérhető a Cinego kínálatában 2021. március 11-től, a Rock epizód pedig két részletben látható 2021. március 15-től. 

Forrás: Cinego / Borítókép: Tankcsapda