A Trafó által januárban megrendezett NEXTFESZT programsorozat mozgóképes folytatása, az ENNYI! az Y-generáció filmes alkotói közül mutatja be a Kodály Method, az Afterjka és a Speak Easy Project munkamódszerét. A március 1-jei rendezvényen az érdeklődők előzeteseket láthatnak a készülő Balaton Method zenés road movie-jából (korábbi interjúnk Szimler Bálinttal és Rév Marcellal itt olvasható), levetítik Szabó Simon többszörös nemzetközi elismerésben részesült rövidfilmjét, A falat és belenézhetünk a Menjek/Maradjak sorozat folytatásaként készülő, a külföldről hazaköltöző magyarok sorsát bemutató Sweet Home első részébe is (Imre Loránd Balázs rendezővel itt interjúztunk). A balatoni zenés jelenetek pedig „életre is kelnek” majd a színpadon.

A szervezők a következőképpen összegzik a bemutatandó projektek fontosságát:

"Vannak filmek, amiket itt és most kell látni. Mert ügyek, aktuális kordokumentumok, hétköznapjaink lenyomata. A közösség ereje juttatta őket mozivászonra és több ezer embert ültetnek piros szövetes székbe egymás mellé. Összerántják a várost. Összehoznak egy generációt. Egymással vagy épp egy másik korosztállyal. Mert a történetek, amik előttünk peregnek, rólunk is szólnak, aktuális dilemmáik a mi kérdéseink is.  

Alkotóik nem ítélkeznek, nem akarják megváltani a világot, csak csendes humorral figyelik a körülöttük élőket és dokumentálják élményeiket. Nem trükköznek. Mesélnek. A kortárs magyar valóságról, mindennapi életünkről, egy nemzedék érzéseiről. Arról, ami van. Úgy, ahogy van. Többnyire központi fejlesztés nélkül, önerőből, kis költségvetésből álmodnak valami nagyot. Amit aztán tényleg meg is valósítanak. Crowdfunding kampányokkal, baráti összefogások különleges energiájával, szüntelen lelkesedéssel. Még ha sokszor talán évekbe is telik az utolsó jelenet leforgatása.  Ezek azok a filmek, amiknek mindenképp el kell készülniük. Mert látni akarjuk őket. Itt és most."

A vetítések után a filmek alkotóival és producereivel Libor Anita, az Index újságírója beszélget. A jegyek 1500 forintba kerülnek (diákjegy: 1200 Ft), a támogatói jegy (3000 Ft) megváltásával pedig a látogatók hozzájárulhatnak a filmek munkálataihoz, és segíthetik a csapatok jövőbeni munkáit.

Még több infóért katt ide!