A filmakadémia díjának rövidfilmes mezőnyébe azok az alkotások kerülnek be, amelyek 15 európai rövidfilmes fesztivál egyikén díjat kapnak. A Fal a finnországi Tamperében megrendezett filmfesztiválon lett győztes, és ezzel automatikusan jelölést kapott az Európai Filmdíj rövidfilmes kategóriájában.

Szabó Simon 11 perces kisjátékfilmjében egy alkalmi munkákból élő cigány fiú egy fal építésén kap munkát. Csak a nap végén pillant át a felhúzott építmény másik oldalára, és ébred rá arra, hogy tulajdonképpen min is dolgozott. A Fal főhősét alakító Tóth Sándort, "Sanyikát", még 2009-ben a Vespa című film forgatásán ismerte meg Szabó Simon, amelyben mindketten szerepeltek.

Az Európai Filmdíjért a belga-francia A Town Called Panic: The Christmas Log, az izraeli Daily Bread, a grúz Dinola, a finn Emergency Calls, a spanyol Pequeno bloque de cemento con oelo alborotado contenieno el mar, a bolgár-német Pride, a holland Shipwreck, a német Ich hab noch Auferstehung, a lengyel Lato 2014, a portugál-dán Taprobana, a német-horvát The Chicken, a  brit The Chimera of M., az ír The Missing Scarf, valamint a dán-izlandi Hvalfjord című alkotás verseng még.

Az Európai Filmakadémia több mint háromezer tagjának szavazatai nyomán dől el, hogy melyik rövidfilm kapja majd a díjat. Az Európai Filmdíjak átadását december 13-án rendezik meg Rigában.

(forrás: MTI)