Javában zajlik a Margó Fesztivál, amely immár negyedszer dúsítja fel nagy dózis kortárs irodalommal Budapest kulturális életét. A Margó bázisa idén a Petőfi Irodalmi Múzeumban van, de a kortárs irodalom nagyjaival és ifjú tehetségeivel a szervezők ígérete szerint bebarangolhatjuk az egész várost.

Az irodalmi fieszta nagyot merít a kortárs irodalomból: Esterházy Péter, Rakovszky Zsuzsa, Bereményi Géza, Csabai László, Takács Zsuzsa, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Kun Árpád, Fehér Renátó, Kötter Tamás, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Finy Petra, Kiss Noémi és több tucatnyi további író, költő tart felolvasást. Megismerhetjük Hankiss Elemér legújabb könyvét, de lesz Závada Pál est is.

A fesztivál központi programja, az Aegon Irodalom Éjszakája, június 14-én várja az irodalom kedvelőit, amikor is a kortárs irodalom legjobbjai tartanak felolvasást itt-ott a fővárosban, elhagyatott üzlethelyiségben, történelmi emlékhelyen, régi üzletházban, menő divattervező műhelyben.

Az irodalom természetes partnereként a zene is fontos szerepet kap a Margón, így például Lackfi János versei Lovasi András interpretálásában válnak egy koncertté, de ott lehetünk Kollár-Klemencz László Erdős Virág verseit megéneklő koncertjén is, ami egyben a szerzőpáros Legesleg című lemezének a bemutatója is lesz.

Az idei margózáshoz több videóetűd is készült, melyeket Reisz Gábor rendezett (operatőr Valuska Gábor). Reisz Gábor első nagyjátékfilmjét a Karlovy Vary Filmfesztivál versenyében mutatják be.

A teljes programért katt ide!