Július 4-13. között lesz Közép-Európa legkedveltebb és egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja a csehországi Karlovy Varyban. Az idén 49. alkalommal megrendezendő rangos seregszemle programját ma hozták nyilvánosságra a szervezők Prágában.

Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut - Hölgyeim és Uraim!) legújabb játékfilmje, a Szabadesés a KMH Film és a Popfilm gyártásában, a dél-koreai Jeonjou International Film Festival, a francia Sciapode, a magyar Vision Team és az Origo Film Group koprodukciójában készült. A Szabadesés-ben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg. Furcsa történeteket, különös emberekről, amelynek a keretét egy szürreális zuhanás adja. Az idén januárban forgott film főszereplője Molnár Piroska, továbbá szerepel benne Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, és Benedek Miklós is. (Olvasd el forgatási riportunkat!)

szabadeses2 600 

Zomborácz Virág Utóélet című filmterve 2011-ben elnyerte az Európai Unió MEDIA Programjának díját, a MEDIA European Talent Prize-t. A KMH Film gyártásában és a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos gyártási támogatásával készült Utóélet-ben a mindentől szorongó Mózes (Kristóf Márton) képtelen megfelelni lelkész apja (Gálffi László) elvárásainak. A lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. A fiú kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől, és ebben segítségére lesz egy spiritiszta autószerelő (Anger Zsolt), valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea). Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm (A macska szerepe a francia irodalomban, Nyomtávváltás, Valami kék) után készítette el első játékfilmjét mások mellett Kristóf Márton, Gálffi László és Csákányi Eszter főszereplésével.

Az Utóélet az East of the West versenyprogram nyitófilmje lesz. (Olvasd el forgatási riportunkat!)

A Szabadesés és az Utóélet gyártója a Pusztai Ferenc vezette KMH Film, amely korábban olyan, nemzetközileg is elismert és díjazott alkotásokat készített, mint Kocsis Ágnes Friss levegő és Pál Adrienn, Gigor Attila A nyomozó, és Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjei. A KMH Film fejlesztésében készül továbbá Gigor Attila és Pálfi György legújabb játékfilmterve is.

Mindkét film magyar moziforgalmazója a Vertigo Média Kft., a Szabadesés szeptember 25-től, az Utóélet pedig október 30-tól látható országszerte a hazai mozikban.

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmje a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában a Filmalap támogatásával készült. A ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális „Így jöttem-film” főszereplője a 29 éves Áron. „Egy nap Eszter kivette a hajszálait a lefolyóból és elhagyott. Azt mondta, hogy életképtelen vagyok. Nem tudom milyen az életképes. Az anyám annyira szeretné, hogy felnőjek, hogy inkább megírja az önéletrajzomat helyettem, csak történjen már valami.” – áll a Ferenczik Áron színész-rendező főszereplésével, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán és számos amatőrszereplővel forgatott vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film szinopszisában.

Reisz Gábor a filmhunak elmondta, hogy ugyan diplomafilmjének világforgalmazója már van, de Magyarországi forgalmazóval még nem állapodtak meg, egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar közönség mikor láthatja az alkotást, ám mindenképp szeretnék még idén bemutatni a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant. "Nagyon örölönk, hogy bejutott a filmünk egy ilyen rangos fesztiválra, de mi elsősorban a magyar nézőknek készítettük az alkotást. Legnagyobb kihívásnak azt érzem, hogy be tudjuk e csábítani a magyar embereket a mozikba erre a hazai filmre."- fogalmazott Reisz.

A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél állandó alkotótársa.