Hétvégén a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál vendége volt Antal Nimród filmrendező, aki évek óta Amerikában dolgozik, és többek közt a Stranger Things-nek is rendezett pár epizódot. A Port.hu riportja részletesen beszámol a teltházas előadás legfontosabb témáiról, ahol szóba jöttek a sorozat kulisszatitkai, az Andor című Star Wars-sorozat, amiről lecsúszott, az amerikai gyökerei és a 2020-ban Berlinben forgatott, Retribution című akciófilmje is, amelyben Liam Neeson alakítja a főszerepet. 

Az Elrabolva-sorozat színésze a filmben egy olyan üzletembert alakít, akinek időzített bombát helyeznek az autójába, ezzel kényszerítve őt néhány piszkos ügy elvégzésére. A feszült helyzetet tovább nehezíti, hogy a férfi családja is az autóban ül. Az előadáson szóba jött egy magyar színésznő, Márkus Luca neve is, akinek egy kicsi, de annál hatásosabb szerep jutott az akciófilmben. Luca a szerepe szerint a főhős szeretője, aki szintén beszorul a robbanás előtt álló kocsiba, a köztük lévő kommunikációt azonban nagyban megnehezíti, hogy nem beszélnek egy nyelvet. 

Antal Nimród előadása / Forrás: Cinemira

A rendező elmondása szerint eredetileg orosz színésznőre íródott a szerep. Nimród felidézte, hogy a Stranger Things forgatásán egyszer már megjárta, hogy egy csapat orosz színészt kellett úgy instruálnia, hogy nem beszéltek egy nyelvet, ezért azt kérte a producerektől, hadd legyen magyar ez az autóba szorult karakter, a lényeg úgyis az, hogy nem értik egymást a főhőssel. A producerek szerencsére beleegyeztek, így Nimród Zsombolyai Linda castingos segítségét kérte, hogy keressen neki egy színésznőt a szerepre.

Márkus Luca csak a jelenet tartalmát ismerte, a forgatókönyvet viszont nem olvasta, ennek ellenére készítette el a barátja segítségével azt a casting videót a saját kocsijában, ami alapján kiválasztotta őt Nimród a szerepre. "Megkaptam a felvételt és teljesen el voltam ájulva." – mondta az előadás közönségének.

A rendező elmondása szerint intenzív, koncentrált, komoly játékra volt szükség a szerephez, amit Luca nagyon rövid idő leforgása alatt sikeresen teljesített, annak ellenére, hogy egy vadonatúj országban, idegen emberek között kellett játszania, miközben Nimródon is nagy volt a nyomás, hiszen a kedvéért átírták a szerepet egy magyar színésznőre. “Soha nem voltam olyan büszke színészre, mint amennyire Márkus Lucára.” 

Forrás: Port.hu / Címlapon: Márkus Luca (Vígszínház), Liam Neeson