Átadták a legjobb ifjúsági filmek díját vasárnap este a Corvin moziban, hazánk egyetlen, kifejezetten a fiatal közönségnek szóló filmes fesztiválján, a Cinemira TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon. A Cinemira TEEN a világ legkiemelkedőbb ifjúsági rövid -és nagyjátékfilmjeit mutatja be évről-évre. A fesztivál filmjei idén közel tízezer fiatalhoz jutottak el.

 “Az idei nyertes filmek is azt bizonyítják, hogy érdemes a fiatalokat komolyan venni, mind alkotóként, mind zsűriként olyan mély témák érintik meg őket,  mint a háború és annak következményei, az abúzus elleni fellépés lehetőségei, a külső elvárásokkal való szembenézés, vagy épp a klímaváltozással való küzdelem” — mondta Lakos Nóra, a fesztivál igazgatója. A Cinemira TEEN teltházas vetítésekkel, filmes beszélgetésekkel, interaktív programokkal zajlott november 18. és 20. között a Corvin moziban. A fesztivál versenyében 60 rövidfilm szerepelt. A vasárnapi ünnepélyes díjátadón a legjobb rövid animációs, és a legjobb rövid élőszereplős film díja mellett a 19 év alatti alkotók munkáit is díjazták.

Chilton Flóra: Még emlékszem

A Cinemira kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiataloknak szóló filmekről fiatalok döntsenek. Ezért a Legjobb Magyar Ifjúsági Rövidfilmnek járó Aranymókus-díjról és az azzal járó 300.000 Ft-os pénzdíjról több mint 240 középiskola mintegy ötezer tanulója szavazott országszerte. Chilton Flóra Még emlékszem című alkotása nyerte a díjat, amelyben a fiatalok olyan idős emberekkel beszélgettek, akiknek még saját emlékeik vannak a második világháború idejéről. 

A rendező egy másik Aranymókust is átvehetett az est folyamán, ugyanis a filmet a fesztivál szakmai zsűrije is díjazta, a Legjobb Animációs Rövidfilmnek járó elismeréssel. “A kevert technikájú film nagyon fontos témát dolgoz fel, melyben az animációt használja a jelen és a múlt összefűzésére. A díjat Chilton Flóra Még emlékszem című filmjének adjuk, melyben a mai Budapest utcáit natúr filmen látjuk háttérelemként, ezáltal egészen közel kerül a múlt, szinte testközelben érezhetővé válik, felerősítve a cselekmény súlyát. 1945 távolinak tűnhet a fiatal korosztály számára, de az izgalmas operatőri munkával megjelenített mai Budapest és a holokauszt túlélők kegyetlen beszámolóinak animációs megelevenedése őket is mélyen megszólíthatja” — indokolta a döntését a zsűri, amelyet Herczeg Zsófi újságíró, Pálfi Zsolt és Darabos Éva animációs rendezők alkottak. Az animációs zsűri külön dicséretben részesítette Julia Skala és Oscar Jacobson Nyári zápor (Sommerregen) című alkotását. A német rendező személyesen vette át a díjat a vasárnap este. 

Sandra Coppola: Trófea

A Legjobb Kisjátékfilm díját a kanadai Sandra Coppola Trófea (Trophy) című filmje nyerte, amely profi jégkorongozó lány és az edzőjeként dolgozó apja abuzív kapcsolatáról szól. “A film a hétköznapi, családon belüli erőszak témáját, egy szuggesztív tizenéves lány megélését, bátor cselekvését mutatja be erős jelenetekkel, finom gesztusokkal, és Anaëlle Cordon főszereplő emlékezetes alakításával” — indokolta döntését a zsűri, Kárpáti György Mór, Szakonyi Noémi Veronika és Olasz Renátó. A kanadai alkotó videóüzenetben köszönte meg az Aranymókus-díjat. A zsűri egy francia kisfilmet, Amélie Bonnin Na, pá! (Bye-Bye) című alkotását részesítette külön dicséretben.  

Bősz Mirkó: Zoom Out

Vasárnap került sor a Cinemira idei, 19 éven aluliaknak szóló videóversenyének eredményhirdetésére is. A zsűri tagjai Hollósi Jázmin, Lampert Benedek, Magyarósi Éva, Szirmai Gergely és Puskás Peti voltak, akik három kategóriában adott át díjakat a legjobbnak ítélt másfél perces alkotásoknak. A Bookline-Yettel Betűből képkocka kategória legjobb film díját Mackintosh Esther Anne Frank Naplója című könyvtrailerje kapta. A Jövőkép 2032 kategória legjobb film díját Sipos Ábel Híradó 2032 című alkotása nyerte. A kategóriában külön dicséretet kapott a zsűritől Szeszler Ábel A strucc és Lukácsy Bálint Te is lehetsz a változás című filmje. A LEGO kategória legjobb filmje és a Cinemira Videóverseny fődíjasa is Bősz Mirkó Zoom Out című alkotása lett, ami itt nézhető meg.

A Cinemira TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg. A Cinemira legközelebb 4-12 éves gyerekeknek szóló eseménnyel, a Cinemira KIDS ingyenes online kiadásával jelentkezik idén decemberben. 

A Cinemira TEEN 2022 nyertesei:

Legjobb Magyar Ifjúsági Kisfilm: Még emlékszem / r.: Chilton Flóra 

Legjobb Kisjátékfilm: Trófea / Trophy / r.: Sandra Coppola / Kanada 

A rövidfilm zsűri külön dicsérete: Na, pá! / Bye-Bye / r.: Amélie Bonnin / Franciaország

Legjobb Rövid Animáció: Még emlékszem / r.: Chilton Flóra / Magyarország

Az animációs zsűri külön dicsérete: Nyári zápor / Sommerregen / r.: Julia Skala, Oscar Jacobson / Németország

A Cinemira Videóverseny nyertesei 

Bookline-Yettel Betűből képkocka kategória legjobb film díj: Mackintosh Esther - Anne Frank Naplója

Cinemira Jövőkép 2032 kategória legjobb film díj: Sipos Ábel - Híradó 2032

Cinemira Jövőkép 2032 kategória zsűri külön dicsérete: Szeszler Ábel - A strucc

Cinemira Jövőkép 2032 kategória zsűri külön dicsérete: Lukácsy Bálint - Te is lehetsz a változás

LEGO kategória legjobb film díj: Bősz Mirkó - Zoom Out

LEGO kategória zsűri külön dicsérete: Sándor Bendegúz - Vége

Cinemira Videóverseny Fődíj: Bősz Mirkó - Zoom Out

Címlapfotón: Chilton Flóra rendező, Borbás Gergő és Tóth Bálint producerek