Bár eredetileg a mostanság filmes körökben is igen népszerű Agota Kristof regényének, a Tegnap-nak a feldolgozására készült, attól már jelentősen eltávolodott Kenyeres Bálint azonos munkacímű forgatókönyve - ahogy a rendező fogalmaz "a történet mást akart". A film jelenleg az MMKA döntésére vár - "térdelőrajtban várunk" - , a pályázat sikeres elbírálása esetén pedig a koprodukciós partner is nekiállhat a finanszírozásnak, mondja a most is épp Berlinben tárgyaló rendező. Az első Kenyeres-nagyjátékfilm magyar-francia koprodukcióban készül, magyar részről a Cameofilm és Csáky Attila a gyártó, francia részről pedig a már A repülés története elkészültében is szerepet játszó Bizibi. Ugyanakkor a a tárgyalások folyamatban vannak egy lehetséges német illetve angol partnerrel.

Az öntörvényű történet egy észak-afrikai országban  játszódik. A történet egy nyomozásba ágyazott belső utazás: egy férfi húsz év után kénytelen visszatérni élete korábbi helyszínére, ahol szerelmi trauma érte. Az építési vállalkozónak eredetileg egy építkezés bonyodalmai között kéne rendet tennie, ám úgy alakul,  hogy újra kell élnie a traumát.

kenyerestegnap_500
Hangulatfotó a Tegnaphoz

A szereposztásról eddig keveset lehet tudni, a főszerepre már folynak a tárgyalások egy világszerte ismert svéd férfi színésszel. A stáb a rendező immár hagyományosnak mondható csapata lesz, Erdély Mátyás operatőrrel, Politzer Péter vágóval. A film tervezett költségvetése 1,6 millió euró, melynek összegyűjtéséhez az indulótőkét az MMKA-hoz benyújtott januári pályázattal szerezheti meg  a produkció,  később valószínűleg Eurimages pályázaton is indul a film, és nyilván minden lehetséges forrásból próbál pénzt szerezni.

Ahogy a főszereplő esetében sem lehet még megnevezni a jelöltet, úgy a világforgalmazó kiléte is titok addig, amíg le nem zárulnak a tárgyalások. A történeten 2009 nyarán Beregi Tamással kezdett  dolgozni Kenyeres, Forgách András konzultánsi közreműködésével.  A forgatás kapcsán még nem látni tisztán a kezdés időpontját, de ha minden jól alakul, a produkció az év folyamán eléri az utazósebességét.