Az NMHH közleménye szerint az új, elektronikus rendszer gyorsabb és környezetbarát ügyintézést tesz lehetővé; az elektronikus ellenőrzés emellett az alaki hibák lehetőségét kizárja, csökkenti. A program lebonyolítását végző Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mecenatúra Igazgatósága az érdeklődőknek az igazgatóság nyilvános tájékoztatókat tart február elején, még az első idei pályázatok benyújtása előtt.

Az ismeretterjesztő filmeket támogató Kollányi Ágoston-pályázat 250 millió forintos keretösszegű, a dokumentumfilmek forgatását finanszírozó Ember Judit-pályázaton 330 milliót osztanak ki, az animációs filmek készítését ösztönző, Macskássy Gyula-pályázat keretösszege 180 milliós, a kisjáték- és kísérleti filmek támogatására szolgáló Huszárik Zoltán-pályázaton 150 millió forintot lehet megpályázni; utóbbi a tavalyi összeg duplája, amit két fordulóban osztanak ki.

Az első három pályázat első fordulóira február 23-ig lehet jelentkezni, a Huszárik-pályázat első körére február 24-ig. A Kollányi Ágoston-pályázaton kereskedelmi félórás vagy egyórás hosszúságú önálló alkotások, 6-16 részes 3-5 perces sorozatok vagy 4-8 részes kereskedelmi fél- vagy egyórás sorozatok tervét lehet beküldeni.

Az NMHH jelezte: az Ember Judit-pályázaton egy- vagy kétrészes, kereskedelmi fél- vagy egyórás hosszúságú alkotásokkal lehet nevezni, a Macskássy Gyula-pályázaton legfeljebb 25 perc hosszúságú önálló vagy epizódonként maximum 15 perces sorozatok nyerhetnek támogatást.

A Huszárik Zoltán-pályázaton nincs megkötés a filmalkotás időtartamára, a sikeres pályázat feltétele viszont, hogy az alkotónak a művel meghatározott időn belül nemzetközi vagy hazai filmfesztiválra kell érvényesen neveznie.

A testület e heti ülésén arról is határozott, hogy kétmillió forint támogatást ad egy Zsigmond Vilmosról készülő dokumentumfilm azonnali forgatási munkálataira, emellett négy helyi rádiós frekvencián hirdetett nyertest, és elfogadta a hajdúszoboszlói helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét.

A Novák Emil rendezésében készülő dokumentumfilmre a médiatanács a Magyar Operatőrök Iskolája H. S. C. Stábiskola Kft.-nek nyújtott támogatást, a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázata keretében.