A Balatonalmádiban rendezett szakmai nap programjai mellett a „Word Cafe” módszerével a Filmakadémia tagjai filmszakmai témákat tekintettek át. Dr. Kollarik Tamás producer, egyetemi docens vezetésével minikonferencia, könyvbemutató és workshop keretében keresték a válaszokat a magyar film forgalmazásának kérdéseire. Márta István zeneszerző, elnökségi tag koordinálásában a magyar filmzene kapcsán rendeztek kerekasztal megbeszélést. A szakmai programok során a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmiroda, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Music Hungary Szövetség, a Friss Hús Fesztivál, az Alexander Trauner Artfilm Fesztivál és a Helyi Televíziók Országos Szövetségének vezető szakemberei tartottak előadást.

Novák Emil elnök bejelentette, hogy a Nemzeti Filmintézettel (NFI) kötött megállapodás értelmében a Magyar Filmakadémia Egyesület tagot javasolhat a NFI filmszakmai testületeibe, az előkészítő munkát végző bírálóbizottságokba, mind az animáció, a dokumentumfilm, a játékfilm és a televíziófilm vagy sorozat tekintetében is.

A Magyar Filmakadémia Egyesület 2014-ben, az európai filmakadémiák sorában tizennyolcadikként a magyar filmművészet és filmipar hosszú távú fejlődésének ösztönzése, a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdek érvényesítése, az alkotók munkakörülményeinek javítása, társadalmi és művészi megbecsülésük elősegítése céljából jött létre. Az év elején megválasztott új küldöttgyűlés által megszavazott elnökség tagjai Gerebics Sándor, Dr. Kollarik Tamás, Márta István, Novák Emil és Skrabski Fruzsina.