Június 12-én 22 órakor a veszprémi FOTONban Dj Elf gondoskodik a jó hangulatról. Eklektikus szettjeiben előkerül a hip-hop, a disco és egyéb elektronikus zenei műfajok is. Lépett már fel Oliver Heldensszel, a Kraak&Smaakkal, a Stereo Mc’s-szel, de Iggy Pop előtt is melegítette már be a terepet.

Június 13-án 21 órakor szintén a FOTONban egy igazi kuriózum várja a nézőket: Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott filmje, a Rabmadár pereg majd, élő zenei kísérettel. A mai napig nagyon modern, izgalmas bűnügyi melodrámában Anna, a női börtön rabja, egyetlen éjszakára elhagyhatja a fogságot, és felkeresi a férfit, aki szerelmük hajnalán bűnbe sodorta, hogy számonkérje a cserbenhagyását. A filmben egy pillanatra feltűnik Szabó Lőrinc költő is.

Ugyanott 23 órakor két filmes kötődésű DJ, Sam Starion & El Bublo együtt állnak a lemezek mögé. Sam Starion az elmúlt 15 évben a régi Instant-tól kezdve a Bánki-tó és Sziget Fesztiválon át egészen a soproni Pub Fiction klubbig számos helyen megfordult. El Bublo (Day4Night) pedig olyan nevekkel játszott már együtt, mint Avicii, Julian Jeweil, Joe Maker. Filmes pályafutása miatt 2020-ban állt újra DJ pult mögé. Zenei stílusa a house különböző árnyalatai a deep house-tól kezdve egészen a progresszívabb változatokig.

Kaláka

Június 14-én 17:30-kor a Koszika-duó ad koncertet a FOTONban. Az ő világuk a magyar, a román és a cigány zenében gyökerezik. Az Erdélyi mesék című koncerten multikulturális hazájuk gazdag zenei szövevényét bátran ötvözik a neo soul, a reggae és a bossa nova műfajával. Aznap este 20.30-kor Nagy Anikó Mária és Lukácsy György. Az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című alkotása lesz látható ugyanott. A vetítés után a film betétdalainak énekese, Koszika jazzénekesként ad koncertet. Őt 23 órakor a közismert színész és rendező, DJ Szabó Simon követi.

Június 14-én 17 órakor Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon az Óváros téren Vecsei H. Miklós Cseh Tamás élettörténetét meséli el Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán, a születésétől a haláláig, több mint 20 dal kíséretében. Aznap 19 órakor pedig az 55 éves Kaláka lép fel ugyanott. (Aki megnézi a Hangvillában a róluk szóló dokumentumfilm premierjét, kényelmesen átér a koncertre.) Őket követi a színpadon 21:30-kor a Budapest Bár.

Június 15-én 18 órakor a FOTONban Szirtes Edina Mókus ad koncertet, aki saját zenei műfaját „öröm, izgalom, kíváncsiság, határtalanság és szabadságként” határozza meg. Aznap 19 órakor a tejszínhab.zenekart ismerheti meg a közönség. Az öttagú formáció tagjai közül négyen a Színművészeti Intézet hallgatói, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila tanítványai, míg egyikük a Zeneakadémiára jár. Örök érvényű szövegeket (Arany János, Petőfi Sándor, William Shakespeare, Georg Büchner) a konvenciók megkerülésével, modern hangon szólaltassanak meg.

Szombaton 21 órakor a 1920-as, '30-as, '40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a Hot Jazz Band A magyar film hőskora címmel ad koncertet, utána pedig 23 órakor DJ titzkrisztián kizárólag vinyl (bakelit) lemezekről játssza a szettjeit. A MOZ.GO-ra filmekből többé-kevésbé ismert dallamokkal készül. Vele párhuzamosan a FOTONban DJ LVL és Infraghandi tart filmes afterparty-t az eklektika jegyében.

Június 12-én kezdődik és négy napon át tart a MOZ.GO. Közel 100 magyar filmet láthat majd a közönség. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében három város, Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi várja a nézőket.

Forrás: MOZ.GO / Címlapkép: Vecsei H. Miklós