2024. június 12-15. között számos kiegészítő program is színesíti majd a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál kínálatát. Június 13-án 15 órakor a veszprémi F(X)R Galéria és Médialaborban Az androidok álmodnak elektronikus bárányokkal című előadás és workshop keretében Bedzsula Ádám, kliprendező, kreatív producer, VJ, AI-művész a mesterséges intelligenciával való képalkotás eredetéről, múltjáról, jelenéről és potenciális jövőjéről beszél majd. Az érdeklődők bepillantást nyernek abba, hogy mi mindenre lehet használni a Stable Diffusion-t, hogyan alakítja át az AI az alkalmazott és képzőművészek munkamódszereit. Majd a regisztrációhoz kötött workshop során a résztvevők a gyakorlatban tapasztalják meg az elhangzottakat.

A Stable Diffusion nevű AI képgenerátor működés közben / Kép: zapier.com


Június 13-án 18.30 órakor a veszprémi Expresszóban bemutatkozik az immár 10 éves Magyar Speciális Filmfesztivál. A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló filmes program fogyatékossággal, pszichiátriai betegséggel élő, illetve autista alkotók filmjeit és professzionális filmkészítők alkotásait mutatja be és értékeli. A speciális filmek őszinte és különleges történeteikkel gazdagítják társadalmunkat és a filmes kultúrát. A pódiumbeszélgetésen többek között részt vesz Fábián Gábor, a Magyar Speciális Filmfesztivál igazgatója, Máté P. Gábor színművész és Varsányi Ferenc filmrendező, a speciális filmszemlék szakmai zsűrijének tagja.


Június 14-én 16 órakor szintén az Expresszóban debütál a S.E.R.E.G. sorozat hivatalos trailere, utána beszélgetés lesz Helmeczy Dorottya vezető producerrel, Annus Péter, producerrel, Dombrovszky Linda rendezővel, valamint Csórics Balázs főszereplővel. Arról mesélnek majd, miként jutottak el az ötlettől egy ekkora produkció megvalósításig, hogyan zajlott a 77 napos forgatás, milyen katonai felkészítésen vettek részt a színészek és mire számíthatnak a nézők ősszel a televízió képernyője előtt. A Hangvilla bejáratánál pedig az érdeklődők Gripen szimulátorokon és lézeres céllövöldében vethetik össze rátermettségüket Csórics Balázzsal, testközelből megnézhetik, milyen is egy robot kutya és egy Gidrán, és lesz hatástalanított fegyverbemutató is.

Egyre több külföldi produkció forgatása zajlik Magyarországon, Budapest az európai filmgyártás egyik fontos bázisává vált, amely többek közt a felkészült magyar stábok munkájának köszönhető. A hazai filmes szakemberek tehetségükkel és tudásukkal számos nemzetközi szuperprodukciók sikeréhez járultak hozzá. A Made in Hungary válogatásban június 15-én 19 órakor a veszprémi Hangvillában lesz látható a Szegény párák, amelyért Mihalek Zsuzsa berendező temérdek szakmai elismerés között Oscar- és BAFTA-díjat is nyert. Aznap 21:30-tól pedig a veszprémi História kertben, szabadtéren, óriáskivetítőn lesz látható a főként hazánkban forgatott világsiker, a Dűne 2.

 

A teljes program elérhető a MOZ.GO honlapján.

Borítókép forrása: veol.hu