Hubai Gergely Veszprémben született, középiskolai tanulmányait a Lovassy László Gimnáziumban végezte. 2008-ban végzett az ELTE-n, amerikanisztika-történelem tanári szakon. 2008-ban elkezdte az ELTE amerikanisztika doktori programját, néhány hónapja védte meg a disszertációját. 2009 óta több felsőoktatási intézményben tanított.

"Azon kevés, hatalmas tudású magyar filmes szakember egyike volt, aki lelkesen kutatta a (hollywoodi) film és a zene kapcsolatát, s a két művészet keresztmetszetében alkotó zeneszerzők életművét" – írja róla a Filmtett, amelynek 2010 óta volt a Filmtett külső munkatársa. A Filmvilágban is jelentek meg írásai.

Speciális kutatási területének a James Bond-filmeket tartotta. 2022-ben jelent meg Zene: Miklós Rózsa című kötete Rózsa Miklós filmzenéiről, és ő fordította Rózsa Miklós Kettős élet című önéletrajzi írását is. Utolsó munkái között szerepel a Pressburger Imre élerajzi kötet, ami összel jelenik meg. "Mind emberileg, mind szakmailag hatalmas, betölthetetlen űrt hagy maga után" – emlékezett meg róla a kiadó a Facebookon

Forrás: Filmtett / Címlapkép: Hubai Gergely / Fotó: FilmHungary