Az idén 7. alkalommal kiosztott Dargay-díjra szakmai zsűri terjesztette fel azokat az alkotókat, akiknek pályázatát a legjobbnak találták. A zsűri tagjai Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Henrik Irén, valamint Kiss Melinda animációs tervezőművész, a METU Animáció szakának vezetője, Orosz Anna Ida, a Primanima fesztivál kurátora és a Magyar Nemzeti Filmarchívum animációs referense, Fülöp József, a MOME most leköszönő rektora és az Oscar-jelölt M. Tóth Géza, a Kedd Animációs Stúdió vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektora voltak. Ők a beérkezett nevezések közül 2024-ben három jelöltet javasolnak a CineFest 100.000 forinttal járó Dargay Attila-díjára.

Bartis Bálint

Bartis Bálint illusztrátor és animátor, aki a METU Animáció mesterszakán diplomázott. Mivel már gyermekkora óta szenvedélye a rajzolás, majd hamar belekóstolt a videóvágásba is, így az Animáció szak tökéletes választás volt számára e kettő ötvözésében. Diplomafilmje Lev Tolsztoj A paraszt és az uborkák című rövid meséjének adaptációja volt, amit többek között a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon vetítettek.


Bartis Bálint

Palotás Adél

Palotás Adél szintén a METU-n szerzett diplomát, Animáció alapszakon. Animációs munkái mellett illusztrátorként, valamint YouTube-on és TikTokon is aktív, rajzolással kapcsolatos oktató videókat és rövid animációkat tesz közzé. METU-s diplomafilmje a Lights volt, egy disztópikus rövidfilm, ami a régi és új generáció közti harc, a diszkrimináció és az elnyomás elől való menekülésről, valamint a környezetszennyezésről is szól. 


Palotás Adél és animált alteregója

Tudisco Júlia

Tudisco Júlia 2023-ban diplomázott a MOME animáció mesterszakán, az animációs filmkészítés mellett ő is grafikusként, illusztrátorként dolgozik. Mesterszakos diplomafilmje, A madár gyermekei a Szarajevói Filmfesztiválon és a Friss Húson is versenyzett. A film két naiv istengyerek szemén keresztül mutatja be a Földön történő dolgokat. Egyikőjük egy kicsit vad, lelkes lány, aki a teremtés erejét hordozza, a másik pedig egy kedves, szelíd, szorongó kisfiú, aki a pusztítás képességével rendelkezik. 


Tudisco Júlia / Fotó: MOME

A nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó, ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. A díjat szeptember 14-én, a CineFest díjátadóján kapja meg a legjobbnak ítélt nevező.

 

Borítókép: Dot&Line