Így például hiába képviseli hazánkat a napokban zajló Velencei Filmfesztiválon Nemes Jeles László Türelem című kisfilmjével, a Corto Cortissimo elnevezésű szekcióban versenyző 14 perces alkotás szerepléséért nem igényelhető normatív támogatás. Mint ahogy Kenyeres Bálint, aBefore Dawn okán tavaly nyert Európai Filmdíját sem válthatja normatív forintokra, holott az elismerés szerepel az MMK-támogatásra  alapot szolgáltató fesztivállistán – a normatív támogatás csak nagyjátékfilmek finanszírozására használható fel, ehhez pedig csak nagyjátékfilmek sikerei elégségesek. Azaz hiába öregbíti a magyar film nemzetközi hírnevét egy kisfilm, fesztiválszerepléssel nem lehet kategóriát ugrani (a kisjátékfilmekről döntő ötfős szakkollégium egyébként a több munkacsoportot tömörítő játékfilmes szakkollégiumban látja el feladatát, a két kategória „összemosása” tehát nem alaptalan).

Az idei év eddigi fesztiválszereplései alapján persze így is jó pár film jogosult normatív támogatásra: az Ópium Moszkvában, a Friss levegő Mar del Plata-n, a Tejút Locarno-ban, a Dolina és a Boldog új élet Karlovy Vary-ban, A londoni férfi Cannes-ban való versenyszereplése alapján igényelhetnek az alkotók normatív támogatást következő játékfilmjük finanszírozására.

Hogy aztán a támogatási összegek milyen mértékűek lesznek, az a kiírás szerint is leghamarabb 2008. április 15-én derül ki: az MMK ekkor teszi közzé, hogy a fesztiválszereplések és a mozi-nézőszám alapján benyújtott igénylések és a keretösszeg arányának alapul vételével milyen összegű támogatásokért pályázhatnak a referenciafilmek alkotói. A jelen rendszerben a versenyszereplésekkel és az elért nézőszám alapján  ugyanis a filmelőállítók úgy nevezett támogatási pontszámokat szerezhetnek, e pontoknak a forintosított ellenértékét állapítja meg a közalapítvány a beérkezett igények figyelembevételével.

A támogatási keretösszeg csökkenésével természetesen a pontok forintértéke is csökken: míg 2005-ben a Johanna 50 fesztiválpontja kereken 50 millió forintra volt elegendő (ezt aztán a gyártó TT Filmműhely kétfelé osztotta, 37,5 milliót Mundruczó következő filmjének, a Deltá-nak finanszírozására fordítanak, míg 12,5 millió A londoni férfi büdzséjébe vándorolt), a Tejút az Arany Leopárddal szerzett 50 pontját ennél jóval szerényebb mértékű támogatásra válthatja majd be – azaz a normatív támogatás olyan, mint egy adag nyertes lottószelvény, csökkenő nyereményalappal.