A fesztiválozók biztonsága érdekében az összes programra korlátozott számú belépő kapható, így kis csoportokban lehet meséket nézni és alkotni. A program kurátora, Búzás Anna, médiaértés-oktató, három korosztály számára válogatott ki változatos és vizuálisan megkapó mesefilmekeket. Népszerű magyar sorozatok, mint a Puskás Öcsi és Barátai; Kuflik; Dracó, a borzasztó; Cigánymesék és a Városi legendák egy-egy epizóddal képviselik maguk. Emellett bemutatkoznak pályakezdő hazai filmesek is, mint a MOMÉ-n diplomázó, illusztrációikkal már elismerést szerző Orosz Judit és Győrfi Ágnes, az Odakint és a Szélfogó című alkotásokkal illetve az Illyés Művészeti Akadémián végzett Ulrich Sár is a Kérdezős vers című versadaptációval.

A válogatásban helyett kaptak francia, orosz, cseh, svájci, német, litván és kolumbiai rendezők gyerekeknek készült meséi. Látható lesz a vibrálóan színes svájci Miért nincs a csigáknak lábuk? (Why Slugs Have No Legs?) című rajzfilm, amiben a meztelen csigák igyekeznek lépést tartani az élet rohamos tempójával a pénzügyi válság kellős közepén. Aliona Baranova Berlinalén startoló filmjében, a cseh Falevélben (Leaf) egy kislány segítségével a hatalmas tengerész visszatalál a gyerekkori emlékeihez – a mese rögtön őszi hangulatba varázsol mindenkit. A Falevél a cseh animáció az egyik legrohamosabban fejlődő műhelyében a zlíni Tomas Bata Egyetemen készült, ahogy a Clementine, Dínó nap, az Egy fáról című filmek is, melyek bizonyítják, hogy az itt tanuló animációs filmkészítők kiválóan beszélik a gyerekek nyelvét.

Leaf

Fontos és tanulságos történeteket mesél el még az orosz Boldog Nagymamákat (Merry Grandmas) az idősek iránti szeretetről, a litván Matilda és a tartalék fej (Matilda and the Spare Head) a szülői elvárásokról és a gyerekek iskolai terheiről, valamint a francia A Föld gilisztái (Worms of Earth) a környezetvédelemről és a természet erejéről. A gyerekeknek minden vetítés után lehetőségük lesz szavazni is a kedvenceikre, így közönségdíjat is kap a legnépszerűbb gyerekfilm.

Második alkalommal lesz PrimanimaTeen, vagyis kifejezetten tinédzsereket érintő filmek vetítése, melyeket segítő beszélgetés követ majd a program védnökével, Peer Krisztina ifjúsági szakpszichológussal. A program összeállításában fontos szerepe volt annak, hogy a filmek egy köztes nyelvet nyújtsanak fiatalok és felnőttek között, a serdülő és az őket körülvevő társadalom között. Így nem csak kamaszoknak szólnak, de azoknak is, akik érteni szeretnék a világukat. A barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése mind-mind olyan témák, melyekről nem könnyű beszélgetni, ugyanakkor elengedhetetlen a róluk való közös gondolkodás.

Why slugs have no legs

A filmek és az utánuk való beszélgetés ebben igyekszik a látogatóknak segíteni. Ebben a válogatásban látható az Oscar-kvalifikált To the Dusty Sea bábanimáció, amiben két testvér küzd meg a szüleik válásával, a Devil in the Pocket pedig a csoportnyomás és a bullying kérdését járja körül. A PrimanimaTeen programra iskolás csoportok jelentkezését is várják a szervezők a nora@babter.hu címen, a program brossúrját pedig itt lehet átlapozni. A PrimaTeen-t a szervezők a fesztivál után több budapesti és vidéki helyszínekre is tervezik utaztatni, amelyre az intézményvezetők, pedagógusok is tudnak jelentkezni, hiszen akár egy osztályfőnöki órán is remek eszköz lehet egy ilyen filmválogatás.

Forrás: Primanima / Címlapkép: Matilda and the spare head