Békeidő (r.: Hajdu Szabolcs)

A film több szálon futó cselekménye egyetlen éjszaka történetét meséli el, közben pedig emberi viszonyainkat, a hatalom erre gyakorolt hatását mutatja be. Az mindig ünnepnek számít, ha Hajdu Szabolcs új alkotással jelentkezik, elmondása szerint a Bibliotheque Pascal és az Ernelláék Farkaséknál kombinációja. A Kolozsváron forgatott Békeidőt is a rendszeren kívül, minimális költségvetésből, erdélyi fiatal színészek és filmszakos diákok, kezdők és profik közreműködéséből készítette el. A Filmtett beszámolójából az is kiderül, hogy lesznek benne vetkőző férfiak.



Bemutató: valamikor 2020-ban

 

Nincs parancs! (r.: Szalay Péter)

Két magyar keresi a helyét Európában a rendszerváltás 30. évfordulójának apropójából készült Nincs parancs! című dokumentumfilmben. A sorsfordító történelmi pillanatokat felidéző alkotás megszólalói között lesz Bella Árpád és Harald Jäger egykori határőr alezredesek, alapjául a Vasfüggöny utolsó áldozatának, Kurt Werner-Schulznak emléket állító Határeset című katartikus rövidfilm, a 89-es események német-magyar párhuzamait és titkait kutató Európa álma című dokumentumfilm és archív anyagok szolgáltak.

 

Bemutató: valamikor 2020-ban

 

Hasadék (r.: Krasznahorkai Balázs)

Tavaly a Valan, idén pedig a Hasadék munkacímű film segítségével utazhatunk el Erdélybe, a műfaj most viszont nem thriller, hanem egy apa-fiú történetet kibontó, a balladák hangulatát megidéző dráma. Az Apró mesék emlékezetes gonoszát alakító Molnár Levente játssza a szülőföldjére visszatérő orvost, aki találkozik a tizenhét éve nem látott kamasz fiával. Korábban A völgy címmel futó film a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket. További fontos szerepekben Babai Dénes, Kovács Lajos, Orbán Levente és Lovas Rozi is látható lesz.



Bemutató: valamikor 2020-ban

 

Vadlovak - Hortobágyi mese (r.: Török Zoltán)

A 2011-es, kiemelkedő sikert aratott Vad Magyarország - A vizek birodalma készítői ezúttal a Hortobágy felé vették az irányt, hogy a pusztán élő vadlovak titkos világát örökítsék meg újabb látványos természetfilmjükben. A stáb születésének pillanatától fogva követte a “főszereplő” Przevalszkij csikót, vele együtt közelről, több évszakon át ismerhetjük meg a vadlovak csapatát és a körülöttük honos állatvilágot. A mozifilm mellett egy rövidebb tévés verzióra is számíthatunk.

 

Bemutató: valamikor 2020-ban

 

Rengeteg 2 (r.: Fliegauf Bence)

A Rengeteg kilenc rövid, párbeszédeken alapuló történetet mutatott be, miközben a dokumentarista és a realista stílust ötvözte. A Berlinale Fórum szekciójában elnyerte a legjobb első filmnek járó díjat, és 17 évvel később a folytatás is elkészült, amely ugyanúgy szkeccsek fűzéréből áll össze, viszont az első részhez képest spirituálisabb lesz, megjelenik benne az istenkeresés motívuma, a rendező mágikus világa. Többek között Tóth Orsi, Fancsikai Péter, Gubik Ági és Jakab Juli szerepel, az utóbbi dramaturgként is részt vett a munkálatokban. Részlet a Rengeteg című filmből:

 

Bemutató: valamikor 2020-ban

 

A melegvizek országa (r.: Buharov testvérek)

A magyar független film kultikus alkotópárosa, Az itt élő lelkek nagy része rendezői, Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) ötödik nagyjátékfilmjükkel jelentkeznek. A teljesen őrültnek ígérkező alkotásban Fátyol Hermina, Thuróczy Szabolcs és Nyitrai Illés fognak kapcsolatot létesíteni a forradalomra készülő növények világával. Hogy ezt miképp kell elképezni, arról tavaly decemberi Örök szándékmező hangolás című multimédiás színházi performanszban mutattak ízelítőt a Trafóban.



Bemutató: valamikor 2020-ban

 

Siess haza, vár a mama (r.: Hajdú Eszter)

Az LGT legendás szólógitárosa, Barta Tamás életét dolgozza fel Hajdú Eszter (Ítélet Magyarországon) zenés dokumentumfilmje. Barta Tamást sokan a mai napig legjobb magyar rockgitárosként tartják számon, ám a 70-es évek közepén az USA-ba disszidált, majd Los Angelesben halt meg tragikus körülmények között. A film a zenész és Magyarországon maradt édesanyja rendhagyó kapcsolatára koncentrál.

Bemutató: valamikor 2020-ban

 

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (r.: Horváth Lili)

Horváth Lili, a Szerdai gyerek sokszoros díjnyertes rendezőjének második nagyjátékfilmjében valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. A film főbb szerepeiben Stork Natasa, Bodó Viktor és Vilmányi Benett lesz látható.



Bemutató: valamikor 2020-ban / Forgalmazó: Mozinet

 

2020 magyar bemutatóit összegző sorozatunk első és második részét ITT és ITT találod.

címlapkép: Hasadék