A FELTALÁLÓ (r.:  Gyöngyössy Bence)

Dr. Béres József születésének 100. évfordulójára érkezik országszerte a mozikba a híres feltalálóról szóló életrajzi dráma, amely a Béres Csepp megszületésének izgalmas történetét, a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be, közben pedig látletetet ad a szocializmus visszásságairól és hazugságairól. A címszerepben Gáspár Tibor lesz látható, mellette Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter, Hatházi András, Székely B. Miklós, Bede-Fazekas Szabolcs, Barbinek Péter és Trill Zsolt is feltűnik majd a filmben.

 

Bemutató: február 6. / Forgalmazó: Pannonia Entertainment

 

ZÁRÓJELENTÉS (r.: Szabó István)

A legjobban várt idei bemutatók között kiemelt helyen van Szabó István új alkotása. A Mephisto Oscar-díjas rendezője nyolc év után tér vissza a mozikba, hogy kipróbált alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel együtt látleletet állítsanak ki napjaink vidéki Magyarországáról. A fajsúlyos filmdráma egy nyugalmazott főorvosról szól, aki szülőfalujába visszatérve szembesül a települést fojtogató korrupcióval és a lelkeket átjáró gonoszsággal. Az illusztris szereplőgárdát Stohl András, Udvaros Dorottya, Elek Ferenc, Szirtes Ági és Andorai Péter is erősítik.

Bemutató: február 27. / Forgalmazó: Intercom

 

SPIRÁL (r.: Felméri Cecília)

Felméri Cecília első nagyjátékfilmje háromszereplős tóparti dráma, aminek egy évszakokon átívelő szerelmi háromszög áll a középpontjában. A titokzatos történet mellett a szereplőgárda is ígéretes: Borbély Alexandra és Kiss Diána Magdolna mellett a román kortárs film egyik legnépszerűbb alakja, Bogdan Dumitrache lesz látható a főszerepben. A sződligeti halásztó mellett lévő forgatásra mi is kilátogattunk.

Bemutató: március 5. / Forgalmazó: Vertigo Média

 

ÉDEN (r.: Kocsis Ágnes)

A Friss levegő és a Pál Adrienn rendezője idén tavasszal újabb különleges, éteri atmoszférájú filmmel tér vissza, ami január végén a kísérleti programjáról híres Rotterdami filmfesztiválon fog bemutatkozni. Az Éden főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilzáció hozománya: a kémiai anyagok, légszennyezés és rádióhullámok ellen vagy szkafanderben lép ki az emberek közé, vagy teljesen elszigeteli magát tőlük.

Bemutató: tavasz

 

A HORROR FILOZÓFIÁJA (r.: Lichter Péter és Máté Bori)

A kísérleti film két hazai úttörője a Fagyott május után ismét a horror műfajához nyúlt. Természetesen senki ne várjon tőlük egy hagyományos vonalvezetésű, történetmesélős zsánerdarabot, ez egy zenés absztrakt film, amely Noël Carroll azonos című könyvének adaptációja. Mindkét mű arra a kérdésre keresi a választ, hogy a horrorfilmek miért képesek vonzerővel hatni a nézőkre, miközben alapvetően félelmet, undort és iszonyatot keltenek – vagyis olyan érzéseket, amiket a hétköznapokban kerülünk.Bemutató: tavasz

 

PESTI BALHÉ (r.: Lóth Balázs)

Az Ocean's Eleven-típusú filmek sémáját frissíti fel Lóth Balázs akció-vígjátéka: egy gyerekkori barátokból verbuválódott banda nem ellopni próbál egy értékes műkincset, hanem becsempészni egy ismeretlen festő alkotását egy neves aukcióra. Ígéretes, hogy a nagy balhéra az elmúlt évek legsikeresebb hazai vígjátékaiban bizonyított nevek, Mészáros Béla, Szabó Simon, Petrik Andrea és Elek Ferenc szerződtek, akiknek a mindig erélyes fellépésű Hegedűs D. Gézával kell szembenézniük. Trükkös átverésekre, látványos kaszkadőr jelenetekre és Budapest moziban ritkán látott, csillogóbb arcára számítunk.

Bemutató: június 11. / Forgalmazó: Intercom

 

HAB (r.: Lakos Nóra)

Könnyed, franciás romantikus vígjátéknak ígérkezik Lakos Nóra első nagyjátékfilmje. Kerekes Vica alakítja a reménytelenül szerelmes cukrászlányt, aki mindent megtesz, hogy megmentse cukrászdáját és visszaszerezze élete szerelmét, akár hazugságok árán is. A további szerepekben Bányai Miklóst, Elek Ferencet, Mátray Lászlót és Kovács Lehelt láthatjuk majd. A film az alkotók ígérete szerint sok zenével és humorral mesél a reménytelen szerelem hiábavalóságáról, a valós kapcsolatok értékéről és a harmincas generáció párkapcsolati félelmeiről.

Bemutató: 2020 második fele

 

A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL (r.: Grosan Cristina)

Nagy esély van rá, hogy Grosan Cristina első nagyjátékfilmjén nemhogy bőgni, sokkal inkább nagyon sokat fogunk nevetni, hiszen a fantasztikusan vicces Rainer-Micsinyei Nóra alkotótársa és főszereplője is egyben az Inkubátoros filmnek. Ő játssza a harmincba lépő Maját, aki látszólag stabil párkapcsolatban, kiszámítható jövővel éli nagyvárosi életét, de egy éjszaka alatt minden megváltozik, amikor rátalál egy halott rokona holttestére. Anyja (a moziban évek óta nem látott Hernádi Judit) és régi barátnője (Huzella Júlia) társaságában kell megoldania a hulla-ügyet, és átgondolni az egész életét.

Bemutató: 2020 második fele

 

GAME OVER CLUB (r.: Géczy Dávid)

Tavaly őszre vártuk, de remélhetőleg idén végre megérkezik a mozikba a fekete-komédia, amiben hat öngyilkosjelölt készül hátrahagyni a földi létet – különböző társadalmi hátterű szereplők (pl. taxis, kozmetikus, fociedző, kebabos) egy Facebook-csoportban találták meg egymást és most egy szállodában gyűltek össze, hogy beteljesítsék tervüket. A függetlenül készült film igazi sztárparádét vonultat fel, Thuróczy Szabolcs, Földes Eszter, Kamarás Iván és Nagypál Gábor látható majd a főszerepekben, de fontos szerepet kap Szabó Győző, Kálloy Molnár Péter, Végh Péter, Tzafetaas Roland és Reviczky Gábor is.

Bemutató: ősz

 

HÉT KIS VÉLETLEN (r.: Gothár Péter)

A Megáll az idő rendezője az utóbbi időkben a botránya miatt került be a hírekbe. Elismerte, hogy a Katona József Színházban zaklatta munkatársnőjét. Ez alighanem súlyos árnyékot fog vetni legújabb filmjének a bemutatójára. Jelenleg annyi tudható róla, hogy családi véletlenek hét epizódjából áll, és a történetmesélési módja eltér a kortárs szórakoztató film sémáitól, helyette új közlési formákkal kísérletezik. A főszerepekben Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér lesz látható.Bemutató: ősz


ŰRPIKNIK (r.: Badits Ákos)

Három nyomós okunk is van amellett, hogy 2020 egyik legígéretesebb filmje az Űrpiknik. Az egyik főszerepet, a problémás egyetemista lányt megformáló Walters Lili csodás alakítással tűnt ki a Drakulics elvtárs-ból, alig várjuk, hogy újra lássuk őt. A rendező merészsége és egyedi látásmódja már eredményezett egy remek fantasyt (Boglárka), ami bekerült az évtized legjobb rövidfilmjei közé. És ha ez nem lenne elég, a film műfaja is rendkívül izgalmas, egy sci-fi vígjáték, amely egy önbizalomhiányos űrlény és egy fiatal lány éjszakáját meséli el Budapesten.Bemutató: 2020 második fele

Hiányolsz valamit? Összeállításunkat hamarosan folytatjuk!

Borító: Borbély Alexandra és Bogdan Dumitrache a Spirálban