Szakértők szerint a kijárási korlátozások megsokszorozhatták a kapcsolaton belüli erőszakos esetek számát, ám pontos adatok még nem állnak rendelkezésünkre, ugyanis az áldozatok egy részének pont az összezártság miatt nincs lehetősége segítséget kérni. A Sallai Ervin és Nyitrai Márton rendezésében készült kisfilm rávilágít a közöny és az erőszak jeleit észlelők passzivitásának veszélyeire.

Sajnos sokkal több családban fordul elő erőszak, mint azt gondolnánk. Tudjuk, hogy ez egy létező probléma, de nem foglalkozunk vele eleget: sokszor szemet hunyunk felette, mivel minket úgysem érint, nem a mi dolgunk, nem tudunk mit tenni ellene. Sok esetben pedig a rokoni kapcsolatok gátolják meg, hogy feljelentést tegyünk. Ezzel azonban csak tovább rontunk a helyzeten: beszélni kell róla, hogy segíthessünk; nem szeretném, ha megúsznák az elkövetők a tetteiket” – mondta Nagy Zsolt.

A társadalom nagy része nem szívesen beszél a kapcsolaton belüli erőszakról. A férfiak közötti baráti beszélgetésekben pedig talán még ritkább, hogy előkerüljön ez a téma. „Az a tapasztalatom, hogy mi, férfiak sokkal nehezebben nyílunk meg, ha a magánéletünkről van szó, és sokkal ritkábban beszélünk az érzéseinkről. Nem osztjuk meg másokkal azokat a dolgokat, amik hatással vannak a mindennapjainkra, így a kapcsolati erőszak is ritkábban kerül szóba, pedig fontos téma, hiszen a bántalmazás semmilyen körülmények között nem elfogadható” – mondta Vajda Milán, az Örkény Színház színművésze.

Az alkotók célja, hogy a sokkoló filmmel felhívják a figyelmet a párkapcsolati erőszakra, hogy minél többen beszéljenek erről a – sokszor tabunak számító – témáról, és ami a legfontosabb: az érintettek merjenek segítséget kérni. Nagy Zsolt és Vajda Milán mellett Kókai Tünde és Takács Nóra Diána működik közre a filmben. Az Összezárva rendezője Sallai Ervin, producere és társ-rendezője Nyitrai Márton, operatőre Balázs István Balázs, vágója Boda Péter. 

Az alkotók arra biztatják a bántalmazást elszenvedőket és azokat is, akik kívülről tapasztalják azt, hogy kérjenek segítséget a megfelelő fórumokon: https://www.segelyszervezet.hu/hu/szemelyestanacsadas

Forrás: ACG