Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egészestés filmet moziban még be nem mutatott rendezők jelentkezhettek, és olyan alkotók, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon vagy akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.  

Az NFI-hez összesen 68 pályázat érkezett be, melyek közül a szakmai előzsűri – Bodzsár Márk rendező, forgatókönyvíró, Hartung Attila rendező, Iványi Petra producer, Pápai Zsolt filmtörténész, filmkritikus és Zurbó Dorottya dokumentumfilm rendező - 10 filmtervet választott ki. A kiválasztott projektek 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.  

Az Inkubátor Program 2020 továbbjutói:  

Breier Ádám: Lefkovicsék gyászolnak

Dudás Balázs: Krampusz

Hevér Dániel: Valami madarak

Holtai Gábor: Itt érzem magam otthon

Nagy Borbála: Nincs itt semmi látnivaló

Podhradská Lea: Apám lánya

Sós Bálint Dániel: Minden rendben

Szabó Szonja: Flóra

Szeleczki Rozália: Cicavízió

Tóth Gergely: Riviéra    

A forgatókönyvek elkészítésére januártól 5 hónap áll az alkotók rendelkezésére. Május végén a döntősök pitch fórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt, a felkészülést a Filmintézet Fast Forward Programja keretében szervezett workshopok segítik. A 10 filmterv közül szakmai zsűri és a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választja ki az 5 nyertes filmtervet.  

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújthat támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi mellett szakmai támogatást is nyújt.

Forrás: NFI / Borítókép: Orosz Ákos és Mészáros Blanka Fazekas Máté Kilakoltatás című filmjének forgatásán