A filmtörténeti művek közül a legrégebben készült, Ágy és dívány című némafilmet emeljük ki (1927). A vetítés érdekessége, hogy Darvas Ferenc zongorán fogja kísérni a vetítést.  A nap folyamán újra láthatjuk Grigorij Csuhraj klasszikusát, a Ballada a katonáról (1959) című filmet, amely kivételes érzékenységgel ragadja meg a háború értelmetlen pusztulását.  Aljosa története egyben azok sorsát is példázza, akik készek áldozatokat hozni, emiatt a saját életükre nem marad idejük.

Larisza Sepityko Kálvária (1976) című, Vaszil Bikov írásából készült drámájának tematikai újdonsága, hogy a fasisztákkal kollaboráns figurákat is bemutat, és rendfenntartó, partizánok ellen is bevethető egységeket. Erkölcsi drámaként és dilemmaként közelíti meg az árulás és az önfeláldozás kérdését, kíméletlenül puritán képalkotással. Elem Klimov Jöjj és lásd! (1985) című tablója apokaliptikus, végtelennek tűnő ábrázolása egy megtorló akciónak. Felkavaró beszámoló a háborúkban zajló teljes elállatiasodásról, amely alól az igazság oldalán állók, a hazájukat, otthonukat védők és a gyerekek sem vonhatják ki magukat.

A programsorozatot Karen Sahnazarov 2012-es háborús filmje, a Fehér Tigris nyitja. Az Oscar-díjra is benevezett film egy nagyszabású háborús akciófilm: filozofikus, keserű látomás a háború végtelenségéről. A pusztítás úgy terjed, mint valamilyen titokzatos erő, amelyről nem tudni, mivé fajul. A filmnapon jelen lesz a Moszfilm két munkatársa, Jelena Orjol és Szergej Szimagin. A vetítésekre a jegyek kedvezményes áron, 800 forintért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. A filmeket orosz nyelven, magyar felirattal vetítik, egyes vetítéseket beszélgetések követnek.

 

MÁJUS 9., SZOMBAT

15:00 Díszterem – Ballada a katonáról

A vetítések sorát a Grigorij Csuhraj rendezte Ballada a katonáról (Ballada a szoldatye, 1959) nyitja. A hruscsovi olvadás alatt megújuló, költői realista szovjet filmművészet egyik első remeke kivételes érzékenységgel ragadja meg, hogy minden ember egy külön világ, értelmetlen pusztulása ezért különösen tragikus. Aljosa története egyben azok sorsát is példázza, akik készek áldozatokat hozni, emiatt a saját életükre nem marad idejük.

16:30 Díszterem – Kálvária

Larisza Sepityko Kálvária (Voszhozsgyenyije, 1976) című, Vaszil Bikov írásából készült drámájának tematikai újdonsága, hogy bemutat a fasisztákkal kollaboráns figurákat, rendfenntartó, partizánok ellen is bevethető egységeket. Erkölcsi drámaként és dilemmaként közelíti meg az árulás és az önfeláldozás kérdését, kíméletlenül puritán képalkotással.

18:30 Díszterem – Fehér Tigris

A 2012-es Fehér Tigris (Belij Tyigr) Karen Sahnazarov rendezésében filozofikus, háborús akciófilm: keserű látomás a háború végtelenségéről. A pusztítás úgy terjed, mint valamilyen titokzatos erő, amelyről nem tudni, mivé fajul.

20:30 Csortos terem – Jöjj és lásd!

Elem Klimov Jöjj és lásd! (Igyi i szmotri, 1985) című tablója apokaliptikus, végtelennek tűnő ábrázolása egy megtorló akciónak. Felkavaró élmény a háborúkban zajló teljes elállatiasodásról, amely alól az igazság oldalán állók, a hazájukat, otthonukat védők és a gyerekek sem vonhatják ki magukat.



(Forrás: MTI, Uránia)