A MIDPOINT TV Launch a régió egyetlen sorozatok fejlesztésére fókuszáló, projekt-orientált workshopja. Az évente induló programban kilenc projektet választanak ki, melyeket három rezidenciális, intenzív workshop keretében fejlesztenek tovább projektvezetők és meghívott előadók segítségével. A program - és egyben az egyik csoport - vezetője az HBO Magyarország korábbi kreatív igazgatója, Krigler Gábor. A magyar projekt mellett idén egy-egy horvát, szerb, lett, görög illetve két-két cseh és ukrán terv is helyet kapott.

A Hotel Intercontinental középpontjában a frissen nyitott budapesti szálloda és annak működése áll: valódi Kelet és Nyugat találkozása a hetvenes évek Budapestjén. Egy zöldfülű londiner fiú szemén keresztül kapunk betekintést a szálloda életébe, amely ezekben az időkben kémek, elhárítók, az ő szemükben gyanús hazalátogató magyarok, nemzetközi sztárok és más színes figurák kavalkádja volt.

Nagypál Orsi (Fotó: Pozsonyi Janka)

A sorozat a Filmfabriq Cinemart Kft. projektje, megvalósításán Nagypál Orsi rendező, Vörös András és Akar Péter írók, valamint Dreissiger László és Osváth Gábor producerek dolgoznak. Nagypál Orsi, a Nyitva rendezője sorozatok terén jelentős tapasztalattal bír: dolgozott a Terápia, a Tóth János, a Csak színház és más semmi, valamint az amerikai The Outpost egyes epizódjain is. A vezető írópáros: Vörös András (Foglyok) és Akar Péter (Egynyári kaland). A két producer legutóbbi közös munkája a tavaly novemberben bemutatott Szép csendben, illetve Deák Kristóf Foglyok című tévéfilmje volt.

Idén a MIDPOINT TV Launch a koronavírus járványra való tekintettel az első, a napokban induló workshopot online fogják megtartani, a másodikat szeptemberben Prágában, a harmadikat pedig novemberi tallinni Black Nights Film Festival alatt Észtországban, ahol a kilenc résztvevő prezentálja is a sorozatkoncepciót szakmai közönség előtt. A korábbi években megrendezett workshopokon is voltak már magyar kötődésű projektek: Pátkai Marcell (The Hitchhiker) és Bánházi Judit (The Border) sorozattervei vettek részt. A korábbi években itt fejlesztett sorozattervek közül már több a megvalósítás útjára lépett: a Sky televízió a német Hausen c. horrorszériát gyártotta le és ősszel tervezik bemutatni, míg az izlandi Fractures munkálatai várhatóan idén szeptemberben startolnak el.

Forrás: Filmfabriq / Borító: Az Intercontinental szálló a 70-es években (Fotó: Fortepan)