A 15. South East Film Festival célja globálisan felhívni a figyelmet az európai országok, azon belül is a délkeleti régió filmkészítőire és művészeire. A járvány miatt online térbe költöző fesztiválon 5 magyar alkotást is meghívtak.

A fesztivál programjában szerepel Turán Eszter és Koltay Anna zenés dokumentumfilm-sorozatának, a BP Underground harmadik része, (az első a város hardcore-punk, a második a hip-hop közegével foglalkozott) amely a budapesti elektronikus zene gyökereivel, legfontosabb képviselőivel és hatásával foglalkozik. Az amerikai South East European Film Festival online közönsége olyan helyeket fog megismerni, mint a Kultiplex, a Fákyla Klub, a Trafó vagy a Csacsacsa. Interjúnk a film egyik rendezőjével, Turán Eszterrel itt olvasható

Dombrovszky Linda: Pilátus

Szabó Magda Pilátus című regényének adaptációját Dombrovszky Linda készítette. A filmnek nem ez az első nemzetközi szereplése, decemberben öt díjat kapott Milánóban. Szabó Magda tizenkét nyelvre lefordított regényének főhőse egy idős vidéki özvegy, Anna. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, úgy lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját, de a saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata sehogyan nem működik, mert Iza csak azt nem adja meg anyjának, amire a legnagyobb szüksége volna: önmagát.

Rofusz Ferenc álmodta animációs filmre Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményét, amely szintén a SeeFest válogatásában szerepel. A kilenc perces kisfilm szintén elért már nemzetközi sikereket, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon a legjobb animációs rövidfilmnek választották.  

Deák Kristóf: A legjobb játék

Oláh Kata Mignon című rövidfilmje egy nyugdíjas korú, életvidám asszony napjait követi, ahogy társával és táncpartnerével Jánossal sorra járják az ország nyugdíjas klubjait, és bécsi keringővel szórakoztatják a közönséget. A film a BIDF fődíjasa lett, a rövidfilmes kategóriában. Deák Kristóf utopisztikus kisfilmjében, A legjobb játék-ban az ember és a gépek világa kerül szembe egymással, ami egy kreatív, színes fináléban teljesedik ki. A film a Friss Húson debütált, a visegrádi különdíjat kapott a Busho-n, három díjat nyert a Bresti Európai Rövidfilmfesztiválon és az ausztrál Flickerfesten is jutalmazták

Az online fesztivál pontos időpontjáról később fognak beszámolni, további részletek a hivatalos oldalon olvashatóak.

Forrás: South East Film Festival Los Angeles
Borítókép: BP Underground - Elektronikus zene