Hajszra, cselőre! – ezzel a két szóval irányítják a négyökrös szekeret a puszta gulyásai. Misztériumot rejtő gyakorlatukkal, miszerint gyeplő nélkül, csak szavakkal irányítják állataikat, olyan titkokba pillanthatunk be, mint a slambuc főzés, a ménes és a szürkemarhák különleges tartása, valamint a végtelen pusztában felmerülő, váratlan helyzetek megoldása.

A film a hortobágyi emberek – gulyások és csikósok – életének mindennapjait tárja a nézők elé. Hőseit gyerekként fogadta be a puszta, melyről azt mondják, hogy akit egyszer meghódít, meg is tartja örökre. A bensőséges és őszinte interjúk alkalmával az alkotók mintegy kulcslyukon tekintettek be a szereplők életének mások által láthatatlan részébe. A kialakított bizalom és a terepen törlött idő alatt olyan témák kerültek szóba, mint az idő, az élet folyásának viszonylagossága, a munkaszeretet, az elhivatottság, az elmúlástól való félelem és a kemény életet élő férfiemberek viszonya asszonyaikhoz.

A kis történetek egy-egy képet villantotanak fel a szűkszavú vagy furfangos idős pásztorokról a pusztai lét nehézségeiről, és a gyakran felbukkanó humorról, ami e kemény emberek életét a könyörtelen hortobágyi pusztában is átszövi.

Az interjúk mellett az alkotók bemutatják a Hortobágy környéki puszta legszebb részeit, az ott tartott állatokat, a
vágtázó ménest, a fekete és fehér rackajuhok tömegét és a szelíd de félelmetes szürkemarhákat. Mindezeket kiegészítették olyan statikus és drón felvételekkel, amelyekkel ritkán látott bemutató eszközei a pusztának.

Bodnár V. Róbert Hajszra és cselőre című dokumentumfilmjének operatőre Simon Tamás, producerei Seres Péter és Romwalter Judit, gyártója a Stardust Films. A film állami támogatás nélkül, önerőből készült. A film zenéjét Hrutka Róbert szerezte, a főcímdalt előadó Tompos Kátya és az egyik főszereplő, Bordás Ádám autentikus éneke nagyon szépen egészíti ki a tájleíró képeket és a riportalanyok mondandóját.

A puszta, benne szereplőink, olyan megmaradt szigete a régmúltnak, amely eltűnőfélben van és jó lenne megmenteni. A vadkelet csikósai a vadnyugaton még nem jártak, de vallják, itt a Hortobágyon kemény élet volt és kemény élet van.

A Hajszra és cselőre magyarországi premierje 2021. július 8-án lesz. A film saját forgalmazásban fog megjelenni az art mozikban és a Cinema City hálózatában.

 

Forrás: Stardust Films