Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb film- és sorozatkínálatából ajánlunk olyan darabokat, amiket kihagyhatatlannak tartunk. A halloween közeledtével mondhatni egyszerű dolgunk volt, számos remek filmmel üthetjük el az időt a borzongás éjszakáján. Alább a Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime Video és a Filmio kínálatából szemezgetünk. 

Pókfoci

Hol és mikor? Filmio és október 20. 

 

Rózsa János – és gyakori alkotótársa, Kardos Ferenc – életművük javát gyerekek történeteinek szentelték, hogy az iskolát annak ellentmondásosságában jelenítsék meg: mint vidám, közösségteremtő hely, a közös gondolkodás helyszíne, és mint komor, elnyomó intézmény. Rózsa Pókfocija mindnél aktuálisabb problémát ragad meg. Olyan oktatási rendszert mutat meg, ami fontoskodásban, avatásban remekel, csak épp oktatásra alkalmatlan. Amikor átadják az új lakótelepi iskolát, a felmérő dolgozatból kiderül, hogy a diákok semmit nem tudnak. Az igazgató ármánykodni kezd, hogy elleplezze az igazságot.

Párhuzamos anyák

Hol és mikor? HBO Max és október 22.

 

Nincs még egy olyan kortárs európai filmrendező férfi, aki annyit foglalkozna a nők lelkivilágával és a köztük lévő mágikus kapcsolattal, mint Pedro Almodóvar. Legutóbbi filmjében is az anyákat ünnepli, azokat, akik földöntúli boldogsággal, és azokat is, akik traumaként élik meg a gyermekük érkezését. A középkorú Janis (Penelopé Cruz díjnyertes alakítása) és a kamasz Ana egy napon, egy kórházban válnak édesanyává, ami különleges szövetséget kovácsol közöttük. Almodóvar húsbavágó drámája egyaránt szól a mai Spanyolország lélekállapotáról és a nemzet saját történelméhez fűződő viszonyáról is.

Guillermo del Toro: Rémségek tára

Hol és mikor? Netflix és október 25.

 

Lesz mit néznünk halloweenkor: Guillermo del Toro elképesztő agyának vérfagyasztó szüleményei elevenednek meg ebben a nyolc részes horrorantológiában, olyan menő alkotók közreműködésével, mint Jennifer Kent (The Babadook), Ana Lily Amirpour (A Girl Walks Home Alone at Night), Vincenzo Natali (Kocka), Panos Cosmatos (Mandy), illetve Guillermo Navarro, del Toro és Robert Rodriguez visszatérő operatőre. Titkokat rejtő kísértetház, rémségekkel teli, elátkozott erdő, oszlásnak indult emberek és megannyi groteszk történet a mesterhez hű, lenyűgöző látványvilággal és szereposztással.

The Good Nurse

Hol és mikor? Netflix és október 26.

 

Aki ápolónak megy, az gyógyítani akar. Ezt az elgondolást teszi semmissé az igaz történeten alapuló kórházi thriller, melyben két világsztár, Jessica Chastain és Eddie Redmayne által játszott ápoló között először barátság alakul ki, de aztán a nő egyre több furcsaságot észlel a férfi munkavégzése kapcsán. Nevezetesen azt, hogy a betegek közül több is hirtelen elhalálozik. A kiszolgáltatottság vérfagyasztó érzése, egy civil, aki a rendőrökkel szövetkezve próbál a rejtélyes halálesetek titkára rájönni, és egy rendező, aki többek között a Mindhunter két részét jegyzi. Ezt nem fogjuk kihagyni.

Szürkület

Hol és mikor? Filmio és október 27. 

 

Fehér György főműve, az 1991-es Szürkület Friedrich Dürrenmatt Egy fényes nappal történt című filmnovellájának feldolgozása, és nyomasztó derengéssel, hosszan kitartott csendekkel, lassú kameramozgással ragadja meg az eredeti mű hangulatát. Fehér kérlelhetetlen képei, és a két főszereplő, Derzsi János és Haumann Péter nyers játéka egyszerre adnak hátborzongató képet a fiktív világról, amelyben léteznek, és az új korszakába lépő Magyarországról. A Szürkület sokáig inkább legenda volt, mint sokak valós filmélménye, hosszas várakozás után azonban a széles közönség is kiváló minőségben láthatja a filmet, amely sokak szerint Tarr Béla életművének egyedülálló társa.

Wendell és Wild

Hol és mikor? Netflix és október 28.

 

13 évvel a csodálatos Coraline után a bábanimáció nagymestere, Henry Selick (Karácsonyi lidércnyomás) új filmmel tér vissza halloween-kor, melynek történeté korunk egyik legzseniálisabb horroralkotójával, Jordan Peele-vel közösen írták, Selick ki nem adott könyve alapján. A főszereplők Wendell és Wild, két furfangos démon, akik alkut kötnek egy punkrocker tinédzserrel, hogy kijuthassanak az alvilágból, és valóra válthassák álmaikat az élők földjén, aztán persze semmi sem a tervük szerint alakul.

Garcia!

Hol és mikor? HBO Max és október 28.

 

Ahogy a western, úgy a szuperhősfilm is alapvetően amerikai műfaj, így aztán izgalmas kísérlet, és akár vérfrissítésként is hathat, amikor átütetik egy másik kulturális közegbe. A Hungária Kapitány-film várat magára, viszont itt van Garcia, aki hatvan év hibernáció után tér magához, és próbálja végrehajtani utolsó küldetését. A szuperkém természetesen nehezen ismeri ki magát a 21. századi, politikailag azonban ugyanúgy Spanyolországban, viszont a segítségére van egy talpraesett újságírónő. A mini-sorozat egy nagysikerű, magyarul is megjelent képregény alapján készült.

The Devil's Hour 1. évad

Hol és mikor? Amazon Prime Video és október 28.

 

Lucy minden hajnalban, pontosan 3 óra 33 perckor szőrnyű látomásokra ébred. A családi problémákkal küszködő nő emiatt egyre jobban belekeveredik egy sorozatgyilkos utáni hajszába, ami megválaszolhatná titokzatos kérdéseit. A megoldás kulcsa látszólag a gyilkos (Peter Capaldi) kezében van, akit hiába kap el a rendőrség, mégis az orránál fogva vezeti őket. Jó jel, hogy a brit thriller-sorozat felett a Sherlock alkotója, Steven Moffat bábáskodik, így egész biztosan csavaros és szórakoztató rejtélyekre számíthatunk.

Nyugaton a helyzet változatlan

Hol és mikor? Netflix és október 28.

 

Egy fiatal, hősi álmoktól hajtott fiú bevonul a német hadseregbe, ám az idealizmusát összezuzzák az I. világháború borzalmai. Remarque regényéből 1930-ban készült már egy Oscar-díjas hollywoodi feldolgozás, de írójának saját honfitársai most előszőr nyúlnak a háborúellenes eposzhoz, melyet a nácik egykor máglyára vetettek. Látható, hogy az alkotók nem filléreskedtek, nagyívű drámát és látvány kapunk a Daniel Brühl nevével fémjelzett új változatban. Kétségkívül izgalmas lesz valódi német perspektívából megismerni ezt a történetet, amiben hazájában annyira bíznak, hogy Oscarra is nevezték.

A Fehér Lótusz 2. évad

Hol és mikor? HBO Max és október 31.

 

Unatkozó milliomosok ármánykodását parádés szatírába csomagolta Mike White sikersorozatának első évada, és ami egyszer jól működött, az minden bizonnyal másodjára, egy vadonatúj csapattal is be fog válni. Hawaii után a festői Szicíliába költözik a luxusszállodában játszódó, több szálon futó történet, amiben újgazdag fiatal párok és korosodó Casanovák mellett, az előző évad egyetlen visszatérő szereplője, az alakításáért Emmy-díjat is elnyerő Jennifer Coolidge magánéleti válsága is folytatódik. Az új csapat egyik legígéretesebb tagja Aubrey Plaza, aki már látatlanban tökéletesen illeszkedik ebbe a csillogó felszín alatt rohadó luxusvilágba.

Összeállította: Babos Anna, Herczeg Zsófi, Horváth Bálint, Pozsonyi Janka, Varga Dénes